Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SSU laddar upp inför valår

Philip Botströms tid som SSU:s ordförande har kantats av flykting- och regeringskris, men också av utmattning och en dyr taxiresa. Men nu laddar han om och är redo för helgens kongress.

För snart två år sedan tog 26-årige Philip Botström, från Filipstad, över som förbundsordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. I januari i år fick han skarp kritik efter att han tagit en taxi för 7 900 kronor från Sälen till Stockholm.

Anledningen var att han skulle hinna till ett möte. Men dit kom han aldrig, eftersom han var drabbad av "utmattnings- och stressyndrom". Resan vände upp och ned på hans liv och han är ångerfull.

Fortsatte trots kritik

- Jag minns att jag tänkte, när det kom fram, att jag hade två val. Antingen kunde jag välja att inte berätta, men då måste jag avgå. Eller så berättar jag och då måste jag berätta allt, säger han.

Botström valde efter händelsen att fortsätta som förbundsordförande.

- Jag känner att jag hittills har fattat rätt beslut. Jag hade både förbundet och Socialdemokraterna som backade mig. Men jag jobbar fortfarande med mina problem och har blivit bättre på att upptäcka varningssignaler när det blir för mycket.

Nu vill han blicka framåt och ladda upp inför kommande valår. Först väntar helgens förbundskongress i Älvsjö i södra Stockholm.

Där kommer han bland annat lyfta fram att det behövs mer pengar till elevhälsan och välfärden, men också hur S ska få fler unga väljare.

- Vi kommer på kongressen att kräva saker som blir svåra för regeringen att inte genomföra. Det är både konkreta reformer men också krav inför nästa års valrörelse. Reformerna handlar framför allt hur vi ökar jämlikheten och ungdomssatsningar, säger han.

Flera krav inför valet

Inför förra valet krävde SSU ökade satsningar för att få unga i praktik, utbildning eller arbete, som statsminister Stefan Löfven (S) lovade att genomföra. Ännu har inte den så kallade 90-dagarsgarantin blivit verklighet, men Botström tror att den kommer att vara på plats innan mandatperioden är slut.

- Vi har påverkat svensk politik innan och jag har fullt förtroende för att Löfven håller sitt ord. Men nu vill jag blicka framåt mot kongressen där vi kommer fatta nya beslut som vi hoppas ska bli en del av Löfvens regeringsförklaring, när han tar makten på nytt nästa år.

TT: Vad blir er viktigaste fråga?

- Vi är ett ungdomsförbund och kommer alltid ha mest fokus på unga. Där måste Socialdemokraterna satsa mer för man kan inte kalla sig ett framtidsparti om man inte når ut till unga, säger Philip Botström.