Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trollsländor tar helst en harkrank eller spyfluga till middag. Arkivbild.

Spyfluga - om trollsländan själv får välja

Nordiska forskare har som de första i världen kartlagt vad trollsländor helst äter. Eftersom det är svårt att se när de fångar sina byten fick forskarna förlita sig på analys av insektens minimala avföring.

Trollsländor är ganska stora och vanligt förekommande insekter. De fullvuxna sländorna är kungar i luftrummet och befinner sig i toppen av näringskedjan bland de ryggradslösa djuren. Trots det har man inte haft kunskap om vad de egentligen äter.

Men forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Åbo universitet och Helsingfors universitet har nu bringat klarhet i vad trollsländor äter, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Forskarna har utgått från trollsländornas minimala avföring och ur den utvunnit och identifierat bitar av de insekter som sländorna ätit. Det visade sig att en stor del av dieten bestod av harkrankar och spyflugor men att de också äter skalbaggar och steklar.

Enligt forskarna är kunskapen om trollsländors mathållning viktig av flera skäl.

"Undersökningen är ytterst viktig, eftersom trollsländorna världen över befinner sig på toppen i insekternas näringsvävar och reglerar många andra insektsarters förekomst. Därför är det viktigt att veta exakt vilka arter de äter. När vi vet det kan vi beräkna till exempel hur trollsländorna påverkar beståndet av sådana insekter som är skadliga för människan", säger forskningsprojektets ledare Kari Kaunisto från Åbo universitet.