Spritlangning till unga ökar stort

ANNONS
|

–Drickandet har generellt minskat bland ungdomar. Men även om det stora flertalet dricker mindre så är det en mindre grupp som utnyttjar den ökade tillgängligheten och dricker mycket mer, säger alkoholforskaren Sven Andréasson vid Statens Folkhälsoinstitut.

Den ökade tillgängligheten beror främst på den ökade införseln via gränserna.

–Det som verkligen har ökat är den kriminella delen där man systematiskt säljer vidare alkohol som förts in från utlandet. Tidigare handlade langningen till unga mer om hembränning och folk som köpte ut på Systembolaget, säger Andréasson.

Fler vårdas

Allt fler unga vårdas för alkoholförgiftning, berättar Juan Figueroa som är barnpsykiater och överläkare vid Maria Ungdom i Stockholm. Han har märkt av en stor förändring de senaste 10–15 åren.

ANNONS

–I dag är det få ungdomar som kommer in berusade på folköl. Nu får vi ofta in tonåringar som hällt i sig sprit. Vi har haft ungdomar som kommit in med 3 promille. Det är riktigt allvarlig alkoholförgiftning, säger Juan Figueroa.

Alkoholen får de ofta tag på från langare eller från äldre kompisar.

–Många har något telefonnummer de ringer till och får alkohol levererat, säger Figueroa.

Tidigare mörkertal

Enligt justitieminister Beatrice Ask arbetar polisen i många delar av landet mer aktivt än tidigare för att komma åt langning och olaglig försäljning.

–Det här är något som måste tas på väldigt stort allvar. Man måste ligga på hårt för att stävja organiserad kriminalitet och langning, säger hon.

–Polisen gör stora insatser och fokuserar alltmer på ungdomar och alkohol. Jag tror att det driver upp siffrorna och gör att vi får bort mörkertal i statistiken, säger Beatrice Ask.

De senaste åren har flera stora langningsligor avslöjats. I Karlshamn samarbetade till exempel polisen och Tullverket för att reda upp en stor härva där tiotusentals liter alkohol såldes olagligt. Över 100 personer bötfälldes för att olagligen ha köpt sprit som förts in från utlandet. De som låg bakom fick fleråriga fängelsestraff.

ANNONS
ANNONS