"Spritbussar" har slutat köra till Tyskland

Polis, tull och andra myndigheter har tillsammans fått stopp på de så kallade spritbussarna mellan Sverige och Tyskland. Det hävdas i en rapport till regeringen.

ANNONS
|

I våras ändrades myndigheternas strategi för att få stopp på de "spritbussar" som förde in alkohol illegalt i Sverige över Öresund. Alkoholen köptes in i Tyskland och fördes in i Sverige av omkring 15 aktörer eller bussbolag som sammanlagt hade drygt 30 bussar.

Myndigheterna hade konstaterat att det krävdes mycket resurser för att få inblandade fällda för smugglings- och punktskattebrott och att trafiken fortsatte trots insatserna. I stället började man under 2017 att satsa mer på administrativa åtgärder mot bussbolag, chaufförer och de passagerare som fungerade som "målvakter" och förde in alkoholen.

ANNONS

"Oerhört bra"

Trafikpoliser kontrollerade överlast, kör- och vilotider. Skatteverket genomförde revisioner mot bussbolagen och Försäkringskassan kontrollerade bidrag som betalats ut till inblandade personer.

"Under insatsen avtog trafiken med spritbussar successivt för att i mitten av maj upphöra", står det i rapporten som konstaterar att trenden hållit i sig under sommaren.

"Smuggeltrafiken med bussar och passagerare har i stort sett upphört", skriver de inblandade myndigheterna.

- Det är i så fall oerhört bra, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Myndigheterna bedömer också att insatsen tagit bort en stor inkomstkälla för den organiserade brottsligheten och samtidigt väsentligt minskat tillgången av alkohol för ungdomar.

Framgången med spritbussarna är ett exempel på resultat av det samarbete som tolv myndigheter haft mot den organiserade brottsligheten de senaste åren. Sedan 2009 har man genomfört 73 samordnade insatser. Just nu pågår 50 regionala och nationella insatser.

"Rätt sätt"

- Det här visar att det är rätt sätt att jobba om man vill knäcka den organiserade kriminaliteten. Då måste man se till att alla myndigheter gör sin del, säger Morgan Johansson.

ANNONS

Myndighetssamarbetet har haft fokus på strategiska personer och dess kriminella nätverk i Sverige. På senare tid har dock myndigheternas satsning även inriktat sig på särskilt utsatta förortsområden. Den lokala satsningen har hittills framför allt handlat om att organisera det lokala samarbetet.

En del iakttagelser har gjorts. Till exempel kopplingar mellan kända kriminella och särskilt utsatta områden.

I rapporten efterlyses lagändringar som ökar möjligheterna till datalagring av uppgifter i brottsbekämpande syfte och förändringar i lagen mot människosmuggling.

Justitieministern understryker vikten av att kommunerna också stödjer myndigheternas satsning med mer resurser till sociala insatser, till exempel för att ta hand om kriminella ungdomar.

TT

Fakta: Insatsen mot spritbussar

Polisen har kontrollerat 1700 fordon och utfärdat ordningsföreläggande för trafikbrott avseende 1056 personer. Det sammanlagda bötesbeloppet är på 3,2 miljoner kronor.

Tullen har omhändertagit 145000 liter alkohol.

Chaufförer och passagerare har ålagts att betala omkring 675000 kronor i transporttillägg – en avgift som tas ut när regler om punktskattepliktiga varor inte följs.

Försäkringskassan har kontrollerat 117 ärenden där personer fått bidrag och andra förmåner.

Av dessa hade 68 personer gjort 3–17 resor vardera under 2017. Försäkringskassan har krävt tillbaka 1,5 miljoner kronor sammanlagt från dem.

Migrationsverket har upptäck att personer med lagakraftvunnet utvisningsbeslut och som borde ha lämnat landet har agerat "målvakter".

Källa: Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2017, slutredovisning.

ANNONS