Apkoppor sprids framförallt bland män eller transpersoner som har sex med andra män eller transpersoner. I Sverige har 58 fall rapporterats. Bild: TT
Apkoppor sprids framförallt bland män eller transpersoner som har sex med andra män eller transpersoner. I Sverige har 58 fall rapporterats. Bild: TT

Spridning av apkoppor fortsätter öka i Sverige

Spridningen av apkoppor fortsätter i Sverige. Nu är 1 500 vaccindoser på väg, rapporterar Läkartidningen. Men läkarna befarar att vaccinet inte ska räcka till.
– Vi har tvingats stänga ned ganska mycket av vår vanliga verksamhet, säger Finn Filén, överläkare på Venhälsan till Ekot.

ANNONS
|

I maj tog specialistmottagningen Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm emot den första personen med apkoppor i Sverige. Sedan dess har ytterligare 47 fall rapporterats i Stockholm. Och totalt 58 i hela landet. Venhälsan tar emot män och transpersoner som har sex med andra män och transpersoner – den grupp som nästan alla smittade ingår i.

I veckan som gick publicerade Venhälsan ett meddelande på sin hemsida där all provtagning av sexuellt överförda infektioner ”tillfälligt hänvisas till övriga mottagningar i Region Stockholm”.

De flesta patienterna har blivit smittade efter utlandsresor.

– Men vi har också inhemsk smittspridning och det kommer säkert att dyka upp fler kluster i Sverige. Det är oroväckande och något vi måste försöka hindra, säger Erik Sturegård, läkare på Folkhälsomyndigheten till DN.

ANNONS

Spridningsmönstret med flest fall i storstäder påminner om läget i andra länder där apkopporna sprids. Berlin är ett exempel med ”oproportionerligt många fall”, enligt Erik Sturegård.

Än så länge har inget av totalt 8 000 rapporterade fall resulterat i att någon blivit allvarligt sjuk av apkopporna, varken i Sverige eller i Europa.

– Det är en pågående ökning som vi tar på väldigt stort allvar, säger Erik Sturegård till DN.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS