Skor i hallen på ett HVB-hem. Arkivbild.
Skor i hallen på ett HVB-hem. Arkivbild.

Spretiga tvångsplaceringar drabbar skolgången

Barn med helt olika problem tvångsplaceras på samma typ av ungdomshem, enligt Barnombudsmannen. Avbruten skolgång och sämre psykisk hälsa drabbar barnen när de tvingas flytta till ännu ett boende.

ANNONS
|

Mer än hälften av flickorna och runt en tredjedel av pojkarna som bor på ungdomshem har tidigare varit placerade på fem eller fler boenden, visar Barnombudsmannens (BO) enkätundersökning som ingår i den årsrapport som lämnas över till regeringen i eftermiddag.

Den övergripande slutsatsen i årsrapporten är att det saknas tillräckligt många olika typer av boenden för att kunna hjälpa barn med olika problem. Bristen leder till att barnen ofta tvingas flytta till ett nytt boende när det första – eller det andra eller tredje – inte fungerar, enligt BO.

ANNONS

Exponeras för droger

Utåtagerande barn, barn med självskadebeteende och barn med funktionshinder kan ha väldigt olika behov, konstaterar BO Elisabeth Dahlin.

- Barn som är omhändertagna på grund av våld i hemmet kan hamna på samma hem som barn med drogproblematik. Det kan innebära att de exponeras för en livsstil som de inte skulle ha exponerats för annars. Vi har mött barn som pekar på att innan blev omhändertagna hade de aldrig varit i kontakt med droger, säger hon till TT.

Flyttarna går ut över barnens psykiska hälsa, enligt BO som konstaterar att självmordstankar och självmordsförsök är betydligt vanligare bland tvångsplacerade barn.

Kompetens saknas

Enkätundersökningen visar även att fyra femtedelar av flickorna och runt två tredjedelar av pojkarna har upplevt sömnproblem under den senaste veckan.

- Det vi också ser är att det saknas kompetens på många boenden, och då finns risk för hemmasnickrade metoder och diagnoser som gör att barnets totala vårdbehov inte tillgodoses, säger Dahlin.

ANNONS

En ytterligare konsekvens av flyttarna är att skolgången påverkas när barnen flyttar till en ny stad eller stadsdel.

- Den enskilt starkaste skyddsfaktorn för placerade barn är en fullföljd skolgång, det är den bästa trampolinen in i framtiden. När barn flyttar mellan olika typer av boenden, eller inte får gå i skolan för att det pågår en diagnosutredning, då försämras deras livschanser, säger Dahlin.

"Kunskapsfrågan viktig"

På frågan om hon delar BO:s slutsatser svarar ansvarig minister Åsa Lindhagen (MP) att hon precis tagit del av rapporten. Hon kommer nu att läsa den noggrant.

- Det är klart att kunskapsfrågan är väldigt viktig: att personal på till exempel på HVB-hem har kunskap om hur man ger barnen en god omvårdnad, säger Lindhagen till TT.

- Det här handlar om några av de mest utsatta barnen som vi har i vårt samhälle och som har haft det så svårt i sina hem att de har behövt hjälp att få ett nytt hem. Att stärka de här barnens situation är förstås oerhört viktigt, och där är det bra att få ta del av den här rapporten.

ANNONS
TT

Fakta: Barnombudsmannens undersökning

Barnombudsmannen (BO) har genomfört en enkätundersökning med 266 barn som bor eller nyligen har bott i familjehem, i HVB-hem eller Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem.

Mer än hälften av flickorna och runt en tredjedel av pojkarna som svarade har tidigare varit placerade på fem eller fler boenden.

Fyra femtedelar av flickorna och runt två tredjedelar av pojkarna i enkätundersökningen har upplevt sömnproblem under den senaste veckan.

En knapp tredjedel av pojkarna och drygt fyra av tio flickor svarar att de alltid känner sig trygga på sitt boende.

Drygt hälften av flickorna och runt en tredjedel av pojkarna har upplevt kränkningar och hot på sitt boende, fyra av tio flickor och två av tio pojkar har upplevt våld.

Källa: Barnombudsmannens årsrapport

ANNONS