Språkröret Gustav Fridolin håller avslutningstalet på Miljöpartiets kongress i Linköping.
Språkröret Gustav Fridolin håller avslutningstalet på Miljöpartiets kongress i Linköping.

Språkrör ser slutet på MP-strid

Miljöpartiets språkrör anser att kongressen satt punkt för partiets interna strid. Men det låga väljarstödet är kvar som ett stort hot inför valet.

ANNONS
|

- Gräsrötterna i vårt parti har talat tydligt till dem som har pratat om att vi har svikit vår gröna själ. Ingen av de motioner som har lagts om att vi ska lämna regeringen har gått igenom, säger språkröret Isabella Lövin.

Tydliga symbolfrågor för kritikerna var att MP i regeringen inte ska acceptera något annat än ett absolut stopp för vapenexport till diktaturer och att regeringen ska inrätta en fredsminister. Det blev förkrossande nederlag för båda motionerna. Samma öde mötte förslag om att man inte ska kunna vara språkrör och minister på samma gång. Kritikerna lyckades heller inte få in någon av sina fem kandidater i partistyrelsen.

ANNONS

På frågan om den interna striden är över svarar Lövin att hon "ser inget annat".

Ut ur frysboxen

Språkröret Gustav Fridolin höll ett avslutningstal där han både uppmanade till att "plocka upp visionerna ur frysboxen" och hyllade det politiska hantverket.

- Det är väldigt tydligt att MP är samlat bakom att vi ska vara ett parti med en tydlig idé om ett annat samhälle och en rimligare värld, där vi varken sliter ned människor eller miljön, men också bakom idén att man ska sitta ned och förhandla med andra och ta de steg som är nödvändiga, säger han.

En av partiledningens kritiker, Erik Hugander, regionpolitiker i Jönköping, tycker att talet om att "plocka upp visionerna ur frysboxen" är ett erkännande. Han anser dock att kongressens nedröstning av förslaget på en fredsminister var ett totalt nederlag.

Utspelen från språkrören och MP-ministrarna har under kongressen nästan enbart handlat om miljö och grön ekonomi. Ett ökat miljöfokus är strategin för att öka opinionsstödet.

Hårt arbete

I sitt tal manade Fridolin partikamraterna till hårt arbete fram till valet för att väljarna ska se miljön och klimatet som den avgörande frågan vid valurnan.

ANNONS

- Det är kanske det viktigaste val vårt parti stått inför och det ser inte så bra ut, sade Fridolin.

I en opinionsmätning som kom under kongressen fick MP bara 3,6 procent. Valresultatet 2014, som blev en besvikelse för MP, var 6,9. procent.

För två år sedan slog partiet fast målet att ha ett stabilt tvåsiffrigt opinionsstöd i slutet av 2017. Nu låter målet annorlunda.

- Vi ska bli större i nästa val än vi var i det förra, säger Fridolin.

Allvarligt för ett parti som nu satsar allt på sin miljöpolitik är att väljarnas förtroende för MP i miljöfrågor rasat.

Flyktinghopp

Allt handlade dock inte om miljö- och klimat på kongressen. Många miljöpartister firade beslutet att MP ska verka för att de ensamkommande unga asylsökande som kom 2015 ska få permanent uppehållstillstånd. Det var mer långtgående än vad partistyrelsen föreslagit, men den exakta innebörden är oklar. Fridolin säger sig dock vara stolt över beslutet.

ANNONS

Partiledningen försöker nu att tona ned förväntningarna hos de ensamkommande. Fridolin betonar att det krävs stöd från fler partier för att kunna gå vidare och att MP inte kan ställa ut några löften.

TT: Ska de som nu får avslag gå under jorden i hopp om att ert kongressbeslut ska bli verklighet?

- Nej, den svenska lagstiftningen ser ut så att får man ett slutligt avslag så ska man lämna landet. Det är den reglerade invandringens princip, säger Fridolin.

TT

Fakta: Beslut från MP-kongressen

MP ska verka för:

att de som kom till Sverige som ensamkommande barn 2015 ska få permanenta uppehållstillstånd.

att asylsökande inte skickas till Afghanistan under rådande omständigheter och att Migrationsverket uppdras att följa UNHCR:s rekommendationer.

att studier vid universitet och högskola samt subventionerade anställningar ska ge permanent uppehållstillstånd.

att ett etableringsår, en form av friår, införs där nyanlända och andra kan etablera sig på arbetsmarknaden medan andra får möjlighet att studera, starta företag eller liknande.

att ansökan om asyl och familjeåterförening kan behandlas parallellt.

att försöksverksamhet med fixrum för narkotikamissbrukare genomförs.

att regeringen frågar EU-domstolen huruvida Ceta-avtalet mellan EU och Kanada är förenligt med EU:s fördrag.

att Sverige sätter som mål att gå över till en helt cirkulär ekonomi.

att ett ”hyberavdrag” införs – en skattereduktion för utgifter i samband med hyra, begagnatförsäljning och reparation.

att skattemässigt gynnade gröna sparkonton införs, som öronmärks för utlåning till gröna investeringar.

att statliga AP-fonder måste fasa ut investeringar i fossil energi.

ANNONS