Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Spolades ner i avlopp – nu hjälper de prinsparet

I januari fick en VVS-firma i Helsingborg rycka ut på avloppsstopp. Väl framme såg de hur något rörde sig nere i avloppet. Det visade sig vara ett stim med guldfiskar. Krabaterna räddades undan en säker död och nu börjar en ny etapp i deras liv.

Avloppsfirman Pipeline VVS ryckte ut på ett larm om stopp i avloppet i Lund. Då gjorde de en märklig upptäckt, skriver Lokaltidningen.

– När vår kille Jonathan Becker kom fram, skulle han spola rent stoppet. Han lyfter på vattenlåset och ser att något rör sig, berättar Niklas Wennström, grundare av Pipeline VVS.

I stället för att spola vidare fiskarna till en säker död, valde Pipelines anställde att bryta upp golvet och ta med sig fiskarna i en spann. 

– Vi åkte och köpte ett akvarium och var glada över hela historien, säger Niklas Wennström.

Bara början

Dramat slutar dock inte där. När historien blev känd, började folk höra av sig med klagomål via mejl och Facebook till Pipeline. Folk var missnöjda med att fiskarna fått ett så litet akvarium trots att de kan bli upp till 25 centimeter långa – något som varken Niklas Wennström eller de andra på Pipeline VVS hade anat.

– Vi insåg att vi behöver hitta ett nytt hem till fiskarna – på åtta kubikmeter. Eftersom flera redan hört av sig och varit intresserade, tänkte vi att vi startar en auktion som går till något bra, säger Niklas Wennström.

Ska gå till dyslexi

Han är själv dyslektiker och därför kändes det naturligt för Niklas Wennström att pengarna från auktionen skulle gå till Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse – som bland annat arbetar med att stoppa mobbning på grund av dyslexi.

– När jag själv fick diagnosen dyslexi, hade jag redan genomgått totalförnedring genom att tvingas stå upp och läsa högt. Efter diagnosen, försvann man undan i en liten klass där man satt fram tills man tog gymnasiet. Jag har läst att upp till 50% av  alla entreprenörer har dyslexi – det är sådant samhället borde lyfta fram om ett barn har dyslexi, i stället för att se det så negativt, säger Niklas Wennström

Media rapporterade fel

Dramat slutar dock inte här heller. Av misstag råkade media felaktigt rapportera i tv att auktionspengarna skulle gå till Dyslexifonden. Fondens ansvariga hörde av sig och var mycket tacksamma – men det hade alltså blivit tokigt igen.

– De blev ju överlyckliga. Hela missförståndet kändes så dumt att vi har beslutat om att pengarna från auktionen fortfarande ska till prinsparets fond, men lika stor summa skänker vi här också själva till Dyslexifonden, säger Niklas Wennström.

Auktionen ägde rum på VVS-firmans Facebooksida. Det vinnande budet på 10 000 kronor lades av en glasfirma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.