Mannen på väg in i rättssalen vid tingsrättsförhandlingen. Nu överklagar han den fällande domen till HD. Arkivbild.
Mannen på väg in i rättssalen vid tingsrättsförhandlingen. Nu överklagar han den fällande domen till HD. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Spiondömd överklagar till HD – vill frias

ANNONS

Den 47-årige man som fällts i såväl tingsrätt som hovrätt för spioneri mot Sverige för Rysslands räkning överklagar sin dom till Högsta domstolen.

Mannen dömdes av hovrätten för västra Sverige i december till tre års fängelse för att ha lämnat vidare företagshemligheter från Scania och Volvo Cars till en rysk underrättelseofficer.

Mannen har hela tiden nekat till brott och hävdar i överklagan att hovrätten felaktigt funnit att han "obehörigen anskaffat" merparten av uppgifterna han lämnat över. Felaktiga är även bedömningarna att ett röjande av uppgifterna kan medföra men för Sveriges säkerhet och att han agerade i syfte att gå främmande makt tillhanda, anser 47-åringen.

ANNONS

För att HD ska ta upp fallet krävs att domstolen beviljar prövningstillstånd. Det beviljas i regel bara om målet kan ge vägledning i liknande fall.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS