Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Företaget bakom Candy Crush Saga får kritik av Datainspektionen. Arkivbild.

Speljätten hindras kartlägga sexliv

Speljätten King ställde frågor om sexuell läggning och etnicitet för att upptäcka diskriminering av personalen. Nu stoppas kartläggningen av Datainspektionen.

- Man kan ju känna en oro för att lämna ifrån sig så känsliga uppgifter. Det är klart att det finns risker, säger Katarina Högquist, jurist på Datainspektionen.

Syftet med registreringen var möjligtvis ädelt – att motverka att homosexuella och personer med utländska rötter motarbetas av strukturella fördomar – men undersökningens metod underkänns. King ville spara uppgifterna under en längre tid för att kunna jämföra dem med personens karriärutveckling.

- Problemet här är att arbetsgivaren inte har något stöd för att behandla de här känsliga uppgifterna. De har sagt att de endast samlar in informationen om personalen ger sitt samtycke, men vi har kommit fram till att det inte håller. För en anställd blir det sällan ett fritt val eftersom det finns ett beroendeförhållande, säger Högquist.

King, som har omkring 500 anställda på kontoret i Stockholm enligt en anställd som TT pratat med, är mest känt för mobilspelet Candy Crush Saga. Företaget har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet.

TT har sökt King för en kommentar.