Spelet bakom bråket om pensionerna

Partier som vägrar sitta vid samma bord, en minister som agerar mellanhand och bråk om vilken bild som ska ges utåt. I dag kulminerar den flera veckor långa striden om höjda pensioner.
– Mycket har handlat om att rädda ansiktet på Centerpartiet, säger en källa med insyn i förhandlingarna.

ANNONS
|

Tonläget har länge varit hårt i svensk inrikespolitik, men de senaste veckorna har varit värre än på länge.

Parallellt med misstroendestriden kring justitieminister Morgan Johansson (S) har regeringens arbete för att säkra stöd för sin vårändringsbudget – och de tusen kronor extra till pensionärer som man tidigare gjort upp med Vänsterpartiet om – pågått.

Detta samtidigt som Centerpartiet, vars röster krävs för att regeringen ska vinna kampen, gång på gång slagit fast att man inte förhandlar med V.

Agerade mellanhand

Efter många rundor, där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) fått agera mellanhand mellan C och V, kunde de rödgröna partierna skaka hand på en överenskommelse sent på söndagskvällen den 12 juni.

ANNONS

– Vi var överens om innehållet långt tidigare, men för Centerpartiet var det väldigt viktigt att det inte fick se ut som att de hade sagt ja till ett erbjudande från Vänsterpartiet. Tjafset sista dagarna handlade därför om hur det skulle presenteras, säger en källa med insyn.

Flera som GP talat med menar att processen försenats av C:s krav och att mycket av det som gjorts har skett för att man velat ”rädda ansiktet” på Annie Lööfs parti.

Ida Gabrielsson, som varit V:s chefsförhandlare, har varit tydlig med sin irritation i sociala medier. ”Viskleken är för barn, inte för vuxna politiker som gör anspråk på att styra landet” skrev hon på Twitter i söndags med adress Centerpartiet.

Andra som deltagit i arbetet menar tvärtom att C agerat konstruktivt.

– Centern har tagit ett enormt ansvar, säger en.

C:s huvudförhandlare Martin Ådahl har sett risker för demokratin i spåren av budgetkaoset: ”Det är omöjligt att inte dra paralleller mellan trumpifieringen av republikanerna i USA och det som händer i Sverige just nu”, deklarerade han nyligen på Twitter.

”Trixar”

Överenskommelsen på den rödgröna sidan blev dock inte långlivad.

Dagen efter, bara timmar efter att man kommit överens, satte högeroppositionen i finansutskottet stopp för regeringens möjlighet att lägga fram kompromissen för en snabb behandling innan omröstning.

ANNONS

En ilsken statsminister Magdalena Andersson (S) dundrade:

– Respektlöst mot riksdagen och det svenska folket.

Även finansutskottets vice ordförande Elisabeth Svantesson (M) var arg. Hon beskyllde i sin tur Anderssons regering för att försöka få genom sin uppgörelse på ett felaktigt sätt.

– Man trixar med riksdagens regler, sa hon till Expressen.

Enligt källor inom regeringskretsen gör högerpartierna nu allt för att ”sätta krokben” för de rödgröna.

– Kristerssons agerande i Natofrågan var klokt. Men det gick över snabbt. De är så rädda för att tappa väljare till SD att de inte vågar ha nåt samröre med regeringen, säger en av dem.

Motdraget från regeringen kom ett par dagar senare, på onsdagen när riksdagen skulle rösta om vårändringsbudgeten.

Socialdemokraterna valde att aldrig yrka för sitt eget förslag, vilket är unikt och ledde till att enbart högeroppositionens budgetförslag låg på bordet. Detta röstades sedan ned av S, V, MP och C – med resultatet att ingen budget gick genom.

Kakabaveh i huvudroll

Sedan dess har regeringen lagt fram en ny budget, som inkluderar pensionsöverenskommelsen med C, som kommer upp till omröstning under onsdagen.

Den väntas få stöd av S, V, MP och C men även den politiska vilden Amineh Kakabaveh måste ställa sig bakom för att den ska gå genom. Hon ställer dock motkrav på regeringen, bland annat stopp för vapenexport till Turkiet.

ANNONS
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som valdes in för V men lämnade partiet 2019, har avgörandet i sin hand.
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som valdes in för V men lämnade partiet 2019, har avgörandet i sin hand. Bild: Christine Olsson/TT

Finansminister Mikael Damberg (S) säger att regeringen inte för några förhandlingar med Kakabaveh, men att han tror att hon kommer att stötta deras förslag:

– Det här blir en budget som gör en jättestor jämställdhetsreform. Jag har en stor tro på att hon kommer stå upp för den.

LÄS MER:Budgetrysare om pensioner går vidare – nytt förslag inom kort

LÄS MER:Vårbudgeten: "Inga förhandlingar med Kakabaveh"

LÄS MER:Kristersson vill ha överenskommelse med S

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS