Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Spelade stum och tog på sig blöja - lurade till sig miljoner

Mannen i 30-årsåldern tog på sig blöja och fejkade att han var stum - på så sätt lurade hans familj till sig miljoner från Försäkringskassan i assistansersättning. Mannens förklaring - de hotades av maffian. – Han sa att han hade gott om pengar för att betala till maffian för att de skulle döda oss, har han sagt i förhör. Nu döms familjemedlemmarna till fängelse. Rätten: "ett upprepat missbruk av ett trygghetssystem som är avsett att ge stöd åt några av de mest utsatta i samhället".

Familjen påstod att ena sonen hade funktionshinder som gjorde att han var i stort behov av assistans. Det ska ha rört sig om 77 timmar i veckan för att hjälpa honom att ta på kläder, blöjbyten, matning och för att hjälpa honom att kommunicera med andra. Enligt familjen ska han inte kunna prata utan "brummar" fram ljud.

Mellan hösten 2006 och januari 2015 har Försäkringskassan betalat ut drygt 8,5 miljoner kronor i assistansersättning samt 245 000 kronor i aktivitetsersättning till de familjemedlemmar som påstods ta hand om mannen i 30-årsåldern.

LÄS MER: Polisen misstänker: Familjen lurade till sig miljoner 

Flera tips

Men under den här perioden har flera tips kommit in till Försäkringskassan om att allt var fejk - att mannen inte alls hade några funktionshinder.
– Det är försäkringskassan som tar beslutet om de ska anmäla och de gör de utifrån sina regler, säger kammaråklagare Lotten Paulsson om varför inget utreddes direkt.

Men till slut gjorde Försäkringskassan en anmälan till polisen.

Polisen i sin tur började spana på mannen. På filmer fångades då hur mannen "rörde sig helt obehindrat och gick på egen hand utan stöttning från mamman och kan helt klart även kommunicera verbalt med sin mamma", skrev en spanare i ett pm.

Klarade sig själv i häktet

Mamman, sonen som fejkade sina funktionshinder och en bror till honom åtalades vid Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och bidragsbrott.

Åklagaren har gjort bedömningen att det rör sig om grovt brott eftersom det "har begåtts under lång tid, skett systematiskt och avser ett sammanlagt avsevärt belopp".

Förutom polisens spaningsbilder har andra vittnat om att sonen är full kapabel att ta hand om sig själv. Häktespersonalen har exempelvis beskrivit mannen som en "normalintagen". Han kan äta själv och diskar dessutom efter sig. Han kan också ta på sig kläder.

Mamman: Han blev bättre

Åklagaren skriver i åtalet att sonen, som påstås vara sjuk, har "uppträtt på ett sätt som varit ägnat att ge företrädare för Försäkringskassan och sjukvården en felaktig bild av hans funktionshinder, sjukdomstillstånd, arbetsförmåga och vilket hjälpbehov han har haft".

Samtidigt ska hans bror och mamma ha lämnat "oriktiga uppgifter" om mannens tillstånd.

Familjemedlemmarna har olika förklaringar till det som hänt, men samtliga nekar till brott.
– Han behövde hjälp med allt; gå på promenad, klä på sig och hjälp med mat. Men de senaste tre åren har det förbättrats, säger mamman i förhör och fortsätter.
– Han kan bada och äta. Han kan leva själv liksom. Det är en stor skillnad och jag kan bara vara glad över det.

Den hjälp som sonen fått tidigare säger mamman att han behövt.
– Vi har inte lurats, säger hon.
I ett senare förhör säger hon:
– Det som Försäkringskassan anklagar oss för har de inga bevis för.

Sonen: Jag lurades

Sonen som spelade sjuk har erkänt att han lurades.
– Som att jag till exempel var stum, hade blöja på mig, att jag inte kunde tvätta eller raka mig, säger han till polisen.

Anledningen - de hotades av maffian.
– De hotade med att tuta fyr på där vi var eller skjuta oss, påstår han och fortsätter.
– Jag var tvungen att låtsas. Han sa att jag måste göra som han säger, annars skulle han döda oss. Han sa att han hade gott om pengar för att betala till maffian för att de skulle döda oss. Jag kände att jag var tvungen att göra det för min mors och brors skull. Vi hade inget lugnt liv, han var på oss hela tiden. Även om han skulle träffa oss nu skulle han säkert anfalla oss.

Hur ser du på hans påstående?
– Det är en invändning som de kommer med . Vi har hört andra personer också i utredningen men inte kommit fram till att det varit så, säger Lotten Paulsson.

Döms till fängelse

Nu har mamman och hennes söner dömts till fängelse för grovt bidragsbrott. Mamman och en av sönerna döms till fängelse i tre år. Och den andra sonen, han som spelade utvecklingsstörd, döms till fängelse i två år. Tingsrätten skriver att det finns ett "tydligt samband mellan hans handlande och hans bristande utveckling och omdöme".

Rätten anser att det varit frågan om allvarlig brottslighet eftersom det rört sig om stora belopp och att brottsligheten pågått så länge. "Den har inneburit ett upprepat missbruk av ett trygghetssystem som är avsett att ge stöd åt några av de mest utsatta i samhället".

Tingsrätten har beslutat att de ska betala skadestånd som motsvarar de bidrag som de fått till sig, det vill säga nästan nio miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.