Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sparekonom: Lägg undan pengar

Lägg undan pengar i dag - så är du beredd när räntan stiger igen. Den uppmaningen kommer från sparekonomen Claes Hemberg.

Sett ur ett privatekonomiskt perspektiv är det de med bolån som reporäntan, och dagens besked från riksbankchefen Stefan Ingves, är viktigast för, enligt sparekonomen Claes Hemberg på Avanza bank.

- Eftersom det är bolånetagarna som har mest pengar i maskineriet, säger han.

Fram till i dag har reporäntan legat på minus 0,35 procent och räntorna på bolånen är rekordlåga.

Läs också: Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Det är inte dagens besked om reporäntan som är mest intressant, enligt Hemberg. Det är i stället vad Ingves säger om räntorna framöver.

- Eftersom det ger en signal om den svenska ekonomin, säger han.

Men om cirka ett år väntas räntorna stiga och sommaren 2017 väntas reporäntan vara positiv igen, enligt Hemberg. När den väl börjar stiga och så småningom vara uppe i 1 till 1,5 procent kan boräntorna snart vara uppe i tre till fyra procent, säger han.

Vilket är ditt främsta råd i dag till en barnfamilj med bolån?

- De behöver inte binda sina räntor ännu. Men jag uppmanar dem att lägga undan pengar i dag så de är beredda när räntan väntas stiga om cirka två år och kanske till och med vara dubblerad om tre till fyra år.

- Det kan bli extra svårt för dem som är nya på bolånemarknaden och aldrig betalat högre räntor än dagens. Då riskerar vi en bobubbla som pyser ut.

Vad händer med deras och andras sparkonton efter dagens besked?

- Sänks reporäntan riskerar räntan på snittsparkontot att hamna på historiska 0,0 procent. Men jag tror inte bankerna inför minussparränta eftersom de är rädda för att skapa turbulens, säger Hemberg.

Eventuella räntefonder då?

- Räntefonderna har redan gått minus och sänker de reporäntan ytterligare kommer de gå ännu mer minus. Kanske ner till 0,3 procent. Men det vänder om och när räntorna börjar stiga igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.