Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven anländer till Mälardalens högskola i Västerås under onsdagens valturné i Mälardalen.

Spanske Pedro på blixtvisit gav S kampanjstöd

Statsminister Stefan Löfven (S) fick draghjälp av sin spanske motsvarighet, premiärminister Pedro Sánchez, under valturnén i Mälardalen. På Stora torget i Enköping påminde Sánchez om Olof Palmes roll under den spanska diktaturens dödsryckningar på 70-talet.

Den 46-årige Sánchez leder socialistiska PSOE, ett systerparti till svenska S, och är premiärminister sedan början av sommaren. Nu var han för första gången i sitt liv i Sverige. Dels för överläggningar med Löfven, dels för att valtala.

Regeringschefernas samtal skedde på en konferensanläggning strax söder om Enköping, i natursköna omgivningar vid Mälaren, en miljö som hörbart imponerade på det stora spanska medieföljet.

Spanien tar emot

Ett av de tunga ämnena var migrationen och hur EU ska hantera fördelningen länderna sinsemellan. På kommande toppmötet i Salzburg riskerar den svarte petter-frågan att få ett urvattnat svar.

TT: Har Sverige och Spanien helt samma syn i migrationsfrågan?

- Vi har inte gått in i detalj på det, men att vi har delat ansvar är vi helt överens om. Sedan är det många detaljer i uppgörelsen som måste diskuteras, säger Löfven.

Efter Grekland och Italien är det numera till Spanien som flyktingströmmarna har vänt.

- Han (Sánchez) konstaterade faktum att nu är det nog så att Spanien tar emot fler än Italien. Oavsett den situationen är Spanien med att vi måste hitta ett gemensamt system (i EU).

Extremism hotar

Vid en pressträff direkt efter överläggningarna markerade de båda också starkt mot de högerextremistiska krafter som plågar flera EU-länder. Temat kom också upp på torgmötet i Enköping på kvällen, till vilket statsmännen hade stuvat undan sina slipsar.

- Europa hotas av extremism, sade Sánchez som inledde sitt tal inför en stor publik med ett hoppets budskap i september 1975 från det lilla kalla landet långt uppe i norr.

När Francoregimen under sina sista dagar avrättade en grupp oppositionella reagerade statsminister Olof Palme med sitt bevingade tal om "dessa satans mördare" och han gick ut på gatan för att skramla ihop pengar för kampen mot diktaturen.

- Den svenska socialdemokratin har inspirerat socialister över hela Europa, sade Sánchez på bra engelska.

Oväntat besök

S hade hoppats på att spanjoren skulle följa med på kvällens operation dörrknackning i röstraggningssyfte. Men tiden rann i väg och Sánchez for direkt till Västerås flygplats medan valbussen stävade vidare mot stadsdelen Fanna i östra Enköping.

När det ringde på dörren hos Sebastian Gulin på Vulcanusvägen blev det "lite av en överraskning" att se Löfven stå där med valkampanjsmaterial i högsta hugg.

- Det var trevligt. Han frågade om jag skulle gå och rösta, men på vad behöll jag för mig själv. Jag tycker att det är bra att politiker syns och är ute och rör på sig, säger Gulin till TT.

Nytt universitet

Tidigare under dagen föreslog S att ett nytt tekniskt universitet bildas i Sverige. Tanken är att utnämna Mälardalens högskola i Västerås och Eskilstuna till universitet.

- Det var mer än 20 år sedan Sverige fick ett nytt tekniskt universitet, säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Mälardalens högskola har redan i dag en inriktning mot teknik- och industriutveckling. Enligt Hellmark Knutsson så kommer flera nya företagsetableringar att ske i regionen, vilket kommer att kräva mer forskning och kompetensförsörjning.

Vad det kommer att kosta att bygga ut högskolan med bland annat forskning är ännu oklart. Om S får behålla regeringsmakten så kommer förslaget att konkretiseras i en forskningsproposition i mitten av nästa mandatperiod.