Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spårvagnsförare drabbas i högre grad av covid-19

Taxichaufförer, spårvagnsförare och busschaufförer har i högre grad diagnosticerats med covid-19 än övriga yrkesgrupper, visar en genomgång som Folkhälsomyndigheten har gjort.

Folkhälsomyndigheten har gjort en undersökning av förekomsten av diagnosticerad covid-19 i olika yrkesgrupper.

Undersökningen visar att taxichaufförer, spårvagnsförare och busschaufförer har fått covid-19 i högre grad än andra yrkesgrupper under perioden 13 maj till 27 maj, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att personal inom förskola, grundskola och gymnasium inte har diagnosticerats med covid-19 mer än personal i övriga yrkesgrupper.

Personal i vård och omsorg har inte tagits med i undersökningen eftersom de har provtagits i större utsträckning än andra, vilket gör att det inte går att jämföra förekomsten av covid-19 med övriga yrkesgrupper på ett korrekt sätt.

Skyddsombudet inte förvånad

Johan Kanmert, Kommunals skyddsombud och ledamot i sektion Trafik på Göteborgs spårvägar, säger att han inte förvånad över Folkhälsomyndighetens rapport.

Enligt honom har coronaviruset slagit hårt mot Göteborgs spårvägar.

– Vi har haft jättehög sjukfrånvaro i mars och april vilket föranledde att vi la skyddsstopp i maj, säger han.

Hur hög frånvaro hade ni när det var som värst?

– Jag kan inte svara exakt men det var så stor frånvaro att vi fick ställa in ett antal linjer och gå ner i sommartrafik tidigare än vad som var tänkt. Jag vet inte när det var som värst men vi ligger fortfarande högre än alla andra trafikbolag.

Framdörrarna spärrades av

Hotet om skyddsstopp ledde till att framdörrarna samt de två första raderna på spårvagnarna varit avspärrade sedan den 20 maj.

– Det har haft effekt. Det brukar vara väldigt många som knör sig och pratar framme vid de här lufttäta burarna som vi sitter i. Nu kan man arbeta utan att konfronteras mitt i arbetet, säger Johan Kanmert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.