Vid Christiansborg går det att få en selfie med valets huvudfigurer.
Vid Christiansborg går det att få en selfie med valets huvudfigurer.

Spännande läge efter danskt val

ANNONS
|

Finansminister vore i så fall en given post, anser statsvetarprofessorn Drude Dahlerup vid Stockholms universitet. Nycklarna till statsministeriet är redan tingade av Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre.

-Jag tror helt bestämt att Dansk folkeparti (DF) kommer i regering under ledning av Venstre, om det blå blocket vinner valet. DF:s ledare Kristian Thulesen Dahl blir nog finansminister, han var ordförande för budgetsutskottet när DF var stödparti till Venstre under förra mandatperioden, säger Drude Dahlerup till TT.

Venstre har inte stängt några dörrar. Dagen före valet fick statsministerkandidaterna sia kring möjligheterna att få igenom sin politik i en tv-duell - statsministerns parti måste ju samarbeta med flera andra partier för att kunna få majoritet i folketinget.

DF-samarbete?

Løkke fick frågan om han kan tänka sig att bilda regering med Dansk folkeparti.

-Jag vill bilda en Venstre-ledd regering och utesluter inte något på förhand. Jag har en ambition om att kunna samarbeta brett.

Lite av en presidentvalskampanj har det blivit. Valet har kretsat kring två politiska överlevare. Både Helle Thorning-Schmidt (S) och Lars Løkke Rasmussen (V) har varit utskällda och utdömda av partivänner, medier och väljare.

ANNONS

Under valkampen låg stort fokus på att så tvivel om motkandidatens trovärdighet. Att misskreditera motståndaren. Løkke har talat om att Socialdemokraterna brutit vallöften. Thorning.Schmidt har påmint väljarna om alla skandaler runt Løkke - om lyxiga flygresor och dyra kostymer som partiet betalat.

Kan avgå

Om Lars Løkke Rasmussen, som står i spetsen för högersidan, förlorar väntas han vinka adjö till dansk politik. Han tros inte klara av ännu ett nederlag.

-Han har varit ute i ett väldigt kraftigt stormväder och fick nästan sparken i fjol. Jag tror inte att han blir kvar om de förlorar valet, säger Dahlerup

Thorning var utbuad i fjol, men har seglat upp som en allt större favorit dansk politik. Men det har också spekulerats om att hon är på väg mot toppjobb i till exempel EU och FN.

-Om hon får ett bra erbjudande på hög nivå tar hon kanske ett annat jobb. Annars tror jag att hon fortsätter. Hon är mer populär än regeringen, säger Dahlerup.

Venstre, Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti är de största partierna i Danmark - både efter valet hösten 2011 och enligt flera opinionsmätningar just. Här är partiernas ledare:

Socialdemokraterna

Partiledare: Helle Thorning-Schmidt

Ålder: 48 år

Familj: Gift, har två barn

Bakgrund: EU-parlamentariker mellan 1999 och 2004. Valdes till folketinget och partiledare 2005 efter Mogens Lykketoft. Danmarks statsminister sedan september 2011 - den första kvinnan på posten.

Venstre

Partiledare: Lars Løkke Rasmussen

Ålder: 50 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Statsminister mellan den 5 april 2009 och 3 oktober 2011. I Anders Fogh Rasmussens konservativa regering var han först hälsominister och senare finansminister. Efterträdde Fogh Rasmussen som avgick och blev Natos generalsekreterare.

Dansk folkeparti

Partiledare: Kristian Thulesen Dahl

Ålder: 45 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Medlem i Fremskridtspartiet från 1989 till 1995, därefter var han med och bildade Dansk Folkeparti. Han tog över partiledarposten efter Pia Kjærsgaard 2012.

ANNONS