Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vit flugsvamp är den svamp som orsakar flest förgiftningar med dödlig utgång i Sverige. En anledning är att den till utseendet liknar populära matsvampar.

SOS tappade kontakten med förgiftad man

En man i Linköping fick natten till söndagen föras till sjukhus på grund av misstänkt svampförgiftning. SOS Alarm misslyckades att spåra samtalet.

Mannen ringde vid halv tvåtiden till SOS Alarm, men fick vänta ett par timmar på ambulans, uppger Aftonbladet.

Orsaken var att han mådde så dåligt att han inte klarade att lämna namn och adress. Eftersom hans mobiltelefon hade kontantkort gick det inte att spåra var mannen befann sig.

- Han hade fått kramper så man hörde bara honom andas, säger Magnus Holmström, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Mannen berättade i samtalet med SOS Alarm att han trodde att han ätit en vit flugsvamp och förgiftats. Sedan kunde han inte prata mer.

- Han var så pass dålig att de varken kunde få fram varken namn och adress till den här personen, säger Magnus Holmström.

Det kan ta ganska lång tid innan symptomen av en svampförgiftning visar sig. Mannen hade troligtvis ätit svampen någon gång under lördagen.

När SOS bara hörde honom andas oroväckande dåligt – ojämnt och stötvis - kontaktades polisen, men mannens mobiltelefons kontantkort var inte registrerat.

Först vid 03.30-tiden kunde mannen till slut förmedla en adress så att ambulans kunde hämta honom.

Han vårdas nu på sjukhus i Linköping. Enligt Aftonbladet hade polisen klockan 07.30 på söndagsmorgonen inga uppgifter om hans hälsotillstånd.

Polisen vill nu varna för giftiga svampar. Magnus Holmström rekommenderar också folk att registrera sina mobiltelefoners kontantkort.

- Annars går det inte att spåra folk om det skulle behövas, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.