SOS ska man kontakta vid akuta nödsituationer. Arkivbild.
SOS ska man kontakta vid akuta nödsituationer. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

SOS larmar: Tusentals onödiga samtal till 112

Borttappade nycklar, hopp om skjuts och hjälp med vägbeskrivning. Många är de samtal som aldrig borde nå SOS Alarm. I midsommartider vädjar SOS Alarm om att tänka till innan man slår 112.

ANNONS

Midsommarhelgen är den tid på året som flest ringer larmnumret 112. Årets midsommar spår SOS få in rekordmånga samtal. Redan helgen innan midsommar fick man in 14 000 samtal, vilket är rekord för i år.

– Antalet samtal vi fick in i lördags är lite fler än vad det är på nyårsafton normalt, och det gör att vi ser allvarligt på situationen inför midsommar, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

Var tredje samtal

I takt med att antalet samtal till SOS ökar, blir det också fler samtal som inte bör nå SOS. De felaktiga samtalen till SOS handlar om personer som behöver en vägbeskrivning, som har tappat bort sina nycklar, inte hittar sin kompis eller vill ha skjuts.

ANNONS

– Nu för tiden förekommer det till och med att folk ringer och vill fråga om vaccination och vaccinationstider, säger Anders Klarström.

En tredjedel av alla samtalen som når SOS är felaktiga och under midsommar kan andelen blir större.

– När alkoholen kommer in tappar man också lite grann omdömet, dels kan man skada sig men man tappar också omdömet om hur man ska agera om någonting händer, säger Anders Klarström.

Uppmanar allmänheten

Därför vill SOS Alarm uppmana allmänheten att ringa korrekt nummer för korrekt situation. SOS ska du ringa när du är i en nödsituation och behöver samhällets omedelbara hjälp. Det kan vara pågående brott, trafikolycka, sjöolycka, brand eller ett livsfarligt läge vid sjukdom och skada.

TT: Vad ska man tänka på innan man ringer 112?

– Man bör tänka: "Behöver jag samhällets omedelbara hjälp?". Om svaret är "ja" eller att man tror att det är "ja" ska man ringa SOS, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm.

Rätt nummer för rätt tillfälle i midsommar.

: Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Via 112 når du även jourhavande präst vid behov.

: Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser.

: Ring 1177 om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver rådgöra med en sjuksköterska eller om du vill få hjälp med att hitta rätt i vården. (Vid akuta, livshotande tillstånd ska du alltid ringa 112).

: Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser.

Källa: SOS Alarm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS