SOS börjar positionera nödställda via sms

Ett larmsamtal från en mobiltelefon kan vara nästintill omöjligt att spåra. Därför tänker SOS Alarm börja skicka ut sms till nödställda för att få en exakt gps-position.

ANNONS
|

Fyra av fem larmsamtal till SOS Alarm kommer från en mobiltelefon. Tvärtemot vad många tror innebär det att nödställda blivit svårare att lokalisera. Samtalet ger inga som helst adressuppgifter, bara information om i vilket område det har kopplats upp mot en mobilmast.

- Beroende på mobiloperatör får man olika områden och olika stora områden, säger SOS Alarms IT-chef Mattias Hindfelt och förklarar att det kan röra sig om områden på fem till åtta kilometer.

ANNONS

Ett larmsamtal från en traditionell fast telefon innebär att SOS-operatören får exakt information om varifrån nödsamtalet kommer. Ringer någon från ett flerfamiljshus syns inte bara adressen utan även lägenhetsnumret.

"Kommer rädda liv"

Men eftersom mobilsamtalen är så övervägande kommer SOS Alarm med start på tisdag att införa en ny gps-positionering för att komma runt problemet. Vid ett nödsamtal kan operatören skicka ut ett sms till den nödställde, som då kan klicka på en länk så att SOS ser dennes position inom 15 meters radie. Avsändaren av sms:et kommer att vara "112".

- Det gör naturligtvis att det är mycket enklare för operatören på SOS Alarm att lokalisera dig. Det kommer att kunna korta tiden och rädda liv, säger Mattias Hindfelt till TT.

Däremot krävs att den som tar emot sms:et har platstjänster påslagna i mobilen. Sms-positioneringen ska börja rullas ut i Örebro och Västmanland för att införas i hela landet den 23 maj.

Vill använda AML

På grund av oklarheter i lagen använder sig inte SOS Alarm av ett redan existerande system som heter "advanced mobile location" (AML), som automatiskt spårar mobilens gps-position på bara 5–20 meter. AML fungerar dock hittills bara på Androidtelefoner.

ANNONS

- Det här är ny teknik som ger nya möjligheter där lagstiftaren inte har hunnit med, säger Mattias Hindfelt.

SOS Alarm har övervägande fått positiv respons från övriga aktörer på AML men i väntan får sms-systemet gälla, säger han.

TT

ANNONS