Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Iréne Linddahl, samordnare på Kyrkhjälpen, är kritisk till att den hemlöse mannen inte undersöktes av rättsläkare så snart han hittats död.

"Sorgligt" att ingen rättsläkare kom dit

Iréne Linddahl på Kyrkhjälpen kände den nu döde hemlöse mannen, och reagerar på att tingsrättens dom inte blev som hon väntat sig. Hon anser att en rättsläkare borde ha kallats till platsen när mannen hittats död.

Eftersom en rättsmedicinsk undersökning av den avlidne gjordes först i efterhand, har tidpunkten för dödsfallet inte kunnat fastställas närmare än inom en tidsrymd på tolv timmar. Det är, enligt Jönköpings tingsrätt, en viktig anledning till att man inte kan vara riktigt säker på vad som hänt.

Den hemlöse mannen, som kallades Gica, hittades nära en sorts uppläggningsplats i en park vid Huskvarnaån, där han brukade sova.

Misstänkte ej brott

Polisen trodde först inte att den döde utsatts för något brott, och kallade därför inte dit någon rättsläkare.

- Jag tycker att det är sorgligt, säger Iréne Linddahl, samordnare på Kyrkhjälpen i Södra Vätterbygden, som kände Gica.

- I den här stunden känns det oacceptabelt att inte en rättsläkare tillkallades så snart det bara gick, eftersom det säkert hade påverkat en del av rättegången och utfallet i domen, tror jag personligen, säger Linddahl.

Hon lärde känna den hemlöse mannen från Rumänien första gången för ungefär fyra år sedan.

- Han kom till Kyrkhjälpens aktiviteter för utsatta människor: kvällsmat, frukost, vägledning, dusch och så.

Hög integritet

I efterhand ångrar Iréne Linddahl att hon inte försökte komma Gica lite närmare, för att förstå hur han egentligen mådde.

- Han hade en hög integritet, säger hon.

- Han sa alltid att han mådde bra. Men sannolikt gjorde han inte det, säger Iréne Linddahl.

Ingen av de två pojkar som anklagats för att ha vållat Gicas död döms för detta av Jönköpings tingsrätt. En 16-årig pojke döms till sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. En 14-årig pojke, som inte är straffmyndig, frias på alla punkter som åklagaren väckt bevistalan om.