Sorg och stolthet i Stockholms stadshus

Flaggorna var på halv stång runt Stockholms stadshus där ett kondoleansrum öppnades på lördagsförmiddagen.

ANNONS
|

Den första att skriva en hälsning i kondoleansboken var Stockholms främsta politiker, finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– I detta fruktansvärda som hänt är det viktigt att visa att vi står eniga i vårt försvar av det öppna samhället. Jag är här för att visa mitt deltagande med offren och de drabbade av attacken, sa Karin Wanngård.

Hon är full av beröm och glädje över det sätt som Stockholms invånare har ställt upp.

– Stockholmarna har varit fantastiska, öppnat sina hem och erbjudit skjuts för de som drabbades igår. Där har hashtaggen openstockholm spelat stor roll.

Hur har stadens insatser fungerat? – Det är en sak som tål att utvärderas framöver. Men nu i den akuta situationen har allt fungerat väldigt väl, organisationen var på rulle efter åtta minuter. Som tur är har vi tränat på situationer liknande denna.

ANNONS

– Personalen inom räddningstjänsten, sjukvården och polisen har gjort en otroligt fin insats, tillade Karin Wanngård.

Nödvändiga verksamheter fortsatte

Direkt efter attacken var en viktig del för stadens arbete att se till att nödvändiga verksamheter som hemtjänst fortsatte att fungera, och att barn vars föräldrar inte kunde hämta dem från förskolorna blev omhändertagna. Ett flertal lokaler öppnades för människor som inte kunde ta sig hem.

Ett 30-tal personer bodde fram till klockan 02 i en lokal på Hantverkaregatan, då de blev inhysta på hotell.

När det förmodade terrordådet inträffade, minuterna före klockan tre på fredagseftermiddagen, satt Karin Wanngård på ett flyg mot Göteborg.

– Det var förstås bara för mig att vända på Landvetter och åka tillbaka till Stockholm. Det finns att göra här och partikongressen får klara sig utan min närvaro.

I krisberedskap

Stockholms stad befinner sig på lördagen i krisberedskap och efter att Karin Wanngård signerat kondoleansboken går hon upp till ett möte med den operativa krisledningsnämnden som sammanträder i stadshuset.

Bland det viktigaste som kommunen nu har att göra, är att ta hand om de människor som såg vad som hände och nu behöver stöd, säger Wanngård.

Nummer två att skriva in sig i kondoleansboken är en diplomat från Nordkoreas ambassad, tredjesekreterare Sim Il Gwang.

ANNONS

– Jag är här för att uttrycka mitt folks och min regerings djupa medkänsla med det svenska folket, framföra våra kondoleanser och uppmuntra dem att så upp mot terrorismen, sa tredjesekreteraren.

Djupt berörda

En mängd journalister och tv-bolag fanns på plats i kondoleansrummet i stadshuset. Flera personer som kom och skrev i boken var djupt berörda av det inträffade, och svarade korthugget ’nej tack’ på intervjuförfrågningarna.

29-åriga Åsa Zetterberg från Sundbyberg förklarade gärna varför hon kommit:

– Jag blev så berörd av det hemska som hände, och känner att det är viktigt att stå upp för Stockholm som den öppna stad jag älskar.

Innan Åsa Zetterberg gick ned till stadshuset vandrade hon runt en stund i Stockholms centrum.

– Stora delar var fortfarande avstängda. Men det var fint att se en minister, Gustav Fridolin, på Sergels torg och att han promenerade därifrån. Och på Hötorget höll handlarna på att plocka upp sina varor. De var igång som vanligt.

ANNONS