Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soraya Post (Fi) Bild: Pontus Lundahl/TT
Soraya Post (Fi) Bild: Pontus Lundahl/TT

Soraya Post (Fi) vill fortsätta arbeta för allas rättigheter

Hon vill tillbaka till Bryssel för att fortsätta det hon påbörjat: Att arbeta för minoriteters rättigheter, för jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet. Men om partiet ska komma in krävs en rejäl slutspurt i valrörelsen.
Soraya Post är Feministiskt initiativs förstanamn i valet till Europaparlamentet.

EU:s arbete för kvinnors rättigheter och jämställdhet går åt fel håll, enligt Soraya Post.

– Det går tillbaka och det förvånar mig inte. Högerkonservativa och extrema krafter har vuxit sig starka och vi har inte så mycket att sätta emot, säger hon

Ett exempel som Soraya Post lyfter fram är våldet mot kvinnor. I dag hanteras det som en jämställdhetsfråga.

– Egentligen är det en säkerhetsfråga men det finns inte en rad om det i EU:s säkerhetsagenda. Det borde hanteras på samma sätt som EU arbetar med till exempel terrorism och brottslighet.

LÄS MER: Fi har inte visat att de behövs i parlamentet

Högervindar i opinionen

2014 kom Feministiskt initiativ in i Europaparlamentet för första gången. Valparollen var då ”Ut med rasisterna – in med feministerna”. I årets val är det partierna som FI menar är rasisterna som ser ut att gå framåt i Europaparlamentet. Samtidigt pekar opinionsundersökningar mot att FI får någonstans mellan ett och två procent av väljarnas röster. För att Soraya Post ska bli vald till ytterligare en mandatperiod krävs minst fyra procent.

– Då mäter man från nationella val. Jag tycker att det är fel att ta opinionsundersökningar inför ett val som bygger på dåliga siffror för nationella val. Det är inte relevant eller aktuellt. I så fall ska man jämföra med förra valet till Europaparlamentet och hur vi bara lyftes under hela det kampanjandet.

Men det har gjorts en del specifika undersökningar även inför valet till Europaparlamentet som visar samma resultat.

– När man ställer frågorna så påpekar man det dåliga resultatet från nationella val och det är fel. Man styr i fel riktning tycker jag. Det är inte schysst och inte rätt.

Känner du någon oro att du kanske inte får komma tillbaka till Bryssel efter valet?

– Alltså, nu är jag en ganska orädd person och tänker att folk förstår skillnaden på det nationella och på Europaparlamentsvalet. Jag tänker att folk ser att jag håller vad jag lovat.

En av de frågor som Soraya Post engagerat sig mest i under den här mandatperioden i parlamentet är romernas situation. Hon är själv delvis av romskt ursprung och prisades tidigare i år av EU-kommissionen för sitt arbete med romernas situation. Situationen för folkgruppen har blivit bättre under den här mandatperioden, menar Soraya Post.

– Man kan inte förvänta sig att situationen ska förändras över en natt men rent strukturellt har vi lyckats se till att förutsättningarna är bättre inför nästa mandatperiod. Att vi fått ett erkännande av antiziganismen är väldigt stort och skapar en plattform att jobba vidare på.

Kritisk till tiggeriförbud

Romernas situation i länder som Bulgarien och Rumänien har länge varit mycket svår. Men det var först när romska tiggare tog plats utanför svenska mataffärer som frågan hamnade på dagordningen här. Sedan slutet av förra året, efter en lång juridisk prövning hela vägen till högsta instans, kan nu svenska kommuner förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser. Soraya Post kallar förbuden ”populistiskt och anti-mänskliga”.

– Det är fattigdomen man måste jobba mot. Och mot medlemsländer som inte tar sitt fulla ansvar. Inte genom att gå på enskilda individer i extrem fattigdom. Om det är så att vi vill slippa se romer fly sina hemländer på grund av fattigdom, diskriminering och antiziganism, om vi vill slippa se dem utanför ICA-butiken, då måste man faktiskt rösta på mig. Jag är den enda som drivit den här frågan av de svenska ledamöterna.

Fakta: Soraya Post

Född 1956

Bor och född i Göteborg

Soraya Post har under lång tid arbetat med frågor kring mänskliga rättigheter. Innan hon kom in i Europaparlamentet arbetade hon med frågor kopplade till nationella minoriteter på Västra Götalandsregionens rättighetskommittés kansli.

FAKTA: Feministiskt Initiativ i EU

Feministiskt Initiativ fick 5,5 procent av väljarnas röster i valet till Europaparlamentet 2014. Det innebar ett mandat, som Soraya Post har suttit på. I de opinionsundersökningar som genomförts inför årets val ser partiet ut att hamna någonstans mellan ett och två procent. Enligt Sifo/Europaportalens undersökning från slutet av april skulle 1,7 procent av väljarna lägga sin röst på FI om det var val i dag.

Två göteborgare toppar partiets lista till valet. Efter Soraya Post kommer Stina Svensson, som idag är kommunfullmäktigeledamot och gruppledare för partiet i Göteborg. Hon är också ledamot i partistyrelsen.

Partiet ingår i den politiska gruppen Socialdemokrater (S&D) i Europaparlamentet. Gruppen är Europaparlamentets näst största grupp med 187 av de 751 mandaten. I de tidiga undersökningar som gjorts, och som fortfarande är relativt osäkra, ser partigruppen ut att backa i det kommande valet och förlora runt 60 mandat. En del av den tillbakagången kan förklaras av britternas planerade utträde ur EU som innebär att platserna i parlamentet backar från 751 till 705 platser.

Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet arbetar för ett ”inkluderande europeiskt samarbete” och arbetar mycket med frågor som hållbar utveckling, social rättvisa och mänskliga rättigheter.

Ordförande för den socialdemokratiska gruppen i parlamentet är Gianni Pittella, som har lett Socialdemokraterna i parlamentet sedan 2014.

Valet till Europaparlamentet handlar i förlängningen även om att utse ny ordförande till Europeiska kommissionen. Samtliga partigrupper i parlamentet nominerar så kallade spitzenkandidaten – toppkandidater – till posten som kommissionsordförande. Den toppkandidat som sedan röstas fram av parlamentet blir en av EU:s allra mäktigaste personer – förutsatt att även EU:s stats-och regeringschefer väljer att godkänna nomineringen.

Nuvarande ordförande är den luxemburgska kristdemokraten Jean-Claude Juncker. Den socialdemokratiska partigruppens kandidat är Frans Timmermans, för tillfället Nederländernas kommissionär och kommissionens vice ordförande med ansvar för bland annat lagstiftning, hållbar utveckling, kontakt mellan EU:s institutioner och grundläggande mänskliga rättigheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.