Foto: Gapminder /Henrik Montgomery, TT
Foto: Gapminder /Henrik Montgomery, TT

Sonen om Hans Rosling: Min pappas sista dröm

Professor Hans Rosling dog den 7 februari i år, men hans arbete lever vidare i hans beundrare och hans familj. I en debattartikel i Expressen skriver hans son Ola Rosling att personer som hans pappa behövs i dagens samhälle: ”I en tid när faktaresistensen håller på att ta över”.

ANNONS
|

"Ni minns kanske när min pappa, Hans Rosling, la upp sin sko på bordet i dansk tv och skällde ut medierna för att de alltid bara visar den fulaste delen av verkligheten. Sedan sa han: "Jag har rätt och du har fel!”, så inleder Ola Rosling sittdebattinlägg hos Expressen.

Många tyckte om Hans sätt att förklara - och det är inget man enligt Ola Rosling kan ersätta. Hans drömmar var att uppnå en faktabaserad världsbild och att en person måste idag kunna skilja mellan sant och falskt, åsikter och fakta, berättar sonen.

Negativa nyheter

I debattartikeln tar hans son upp det Hans Rosling ofta uppmärksammade, att människor överlag inte är tillräckligt källkritiska. Han nämner även att man fokuserar fel när det gäller nyheter och lögner, och att man alltid försöker hitta en skyldig motståndare och skyller allt oftare på att massmedia sprider myter och lögner.

ANNONS

”Människan har en instinkt att lyssna på negativa nyheter. Debatten om faktaresistens låter som många andra undergångssagor. Problemet är att man lätt fokuserar på fel lösning”, skriver Ola Rosling i artikeln.

Skolan är målet

Många frågar sig hur man ska gå vidare med Hans Roslings tankar och idéer om folkbildning, och enligt Ola Rosling pågår det redan med bland annat stiftelsen Gapminder som Hans och Ola grundade.

Enligt Ola Rosling var hans pappas stora dröm att uppnå enfaktabaserad världsbild och kunna se skillnaden på fakta och åsikt. Det är något som Ola Rosling vill anamma och sprida vidare.

Han tar upp ett exempel, att barn i skolan redan borde: "...få nöjet att läras sig ljuga med statistik. Om man bemästrar de vanliga knepen, blir man mindre sårbar när de används. I detta sammanhang är källkritik överskattat", skriver Ola i debattartikeln.

Han menar att nästan alla lögner visar sig först i slutledningen och inte via källan, eller en påhittad källa, som man annars kan tro.

Gapminder, som Ola Rosling och Hans Rosling grundade, har som ett av sina mål att förutom en vanlig världskarta i varje klassrum, även ha en socioekonomisk världskarta bredvid för att bilda eleverna.

ANNONS