Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommarkrogarna trixar med skatten

Vart tredje café och restaurang i Västsverige följer inte Skatteverkets regelverk. Bristerna har ökat jämfört med tidigare år visar en analys av 340 kontroller som myndigheten genomfört i sommar.

- Jag måste säga att jag är smått förvånad. Vi är ju lika årligt återkommande som Kalle Anka på julafton. Ändå är många uppenbarligen beredda att ta de här riskerna trots att flera tidigare påförts avgifter, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket till TT.

Främst handlar det om brister när det gäller personalliggare och kassaregister. Den felaktiga hanteringen hos företagen innebär att Skatteverket kan komma att kräva in omkring 1,6 miljoner kronor i kontrollavgifter.

"Har på fötterna"

- Vi kommer att skicka ut ett övervägande till de berörda företagen som får en möjlighet att förklara sig. Men jag vill nog hävda att vi i de flesta fall har så mycket på fötterna när vi driver de här frågorna så att större delen av summan kommer att tas in, säger Conny Svensson.

I övriga Sverige får omkring 25 procent av de kontrollerade företagen anmärkningar från Skatteverket. Att andelen är högre i Västsverige – och till och med har ökat i år trots att det är 20:e året i rad verket genomför kontrollen i samarbete med andra myndigheter – tror Conny Svensson beror på den tuffa konkurrensen.

Blir utredningar

- Det gör att många är beredda att ta större risker på de här orterna. Det är en kort säsong, handlar om mycket pengar och man betalar förhållandevis höga hyror. Det tror jag är en stor del av förklaringen, säger Conny Svensson.

Skatteverkets insatser stannar inte med sommarkontrollen. I förlängningen kommer också företagens skatteinbetalningar att granskas och många av företagen kommer att bli föremål för skatteutredningar.

Nytt från i år är också att utländska företag omfattas av regler som gäller exempelvis kassaregister.

- Tidigare har systemet missbrukats och företag har flaggats ut till andra länder. Nu måste man redovisa moms från första kronan och vara registrerade i Sverige, säger Conny Svensson.