Under veckan ska solen och värmen komma tillbaka för några dagar. Arkivbild.
Under veckan ska solen och värmen komma tillbaka för några dagar. Arkivbild.

Sommaren tillbaka – i några dagar

Efter regn kommer solsken, och efter helgens regnskurar kan vi hoppas på sol och över 20 grader. Men sedan är det nog dags att ta farväl av sommartemperaturerna.

ANNONS
|

Redan packat ner badbyxorna? Då kanske de kan plockas upp igen nästa vecka. Enligt SMHI drar värmen in redan på tisdag, för att stanna i några dagar.

- På många håll i södra Sverige blir det en bit över 20 grader. Och värmen sträcker sig en bra bit upp längs Norrlandskusten, där kan det bli 18–19 grader, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

ANNONS

- Men det är en kortvarig värme, den kanske kan hålla i sig till på fredag.

Värmen kommer som en följd av orkanen Helene, som drar sig norrut över Atlanten och värmen orkanen för med sig berör alltså även oss i norra Europa.

Men innan vi kan njuta av solen kommer en regnig söndag och en instabil måndag. Att lördagen blev något bättre än SMHI först trott betyder tyvärr inte att det utlovade höstrusket försvinner, det kommer under morgondagen.

- Skurarna kan hänga sig kvar till måndag, men på kvällen ska det klarna upp och det kan bli soligt i stora delar av landet, säger Jon Jörpeland.

Efter veckans värmetopp återgår vädret till det normala, det vill säga omkring 14–15 grader i söder och 10 grader i norr, så det kan vara sista chansen till svensk sommarvärme.

ANNONS

- Vi är i mitten av september och hösten avancerar, så det är inte sannolikt att vi kommer upp i liknande temperaturer igen. Men man vet aldrig, det är inte omöjligt med 20 grader i oktober, säger Jon Jörpeland.

TT

ANNONS