Soldiers of Odin lägger ner i flera städer

Soldiers of Odin har lagt ner helt i Dalarna och i Borås. I Göteborg ligger verksamheten på is. Enligt organisationens talesperson är det hot och våld som är orsaken.

ANNONS
|

Det var under lördagsnatten förra helgen som ett större bråk rasade mellan Soldiers of Odin-anhängare och en uppretadfolkmassa, nära Andra långgatan i Göteborg.

Samma natt rapporterades bråk från olika håll i landet och värst ska det ha varit i Borlänge.

– Det var ett ungdomsgäng med järnrör som misshandlade våra tre medlemmar som patrullerade, hävdar talespersonen Mikael Johansson.

Enligt uppgifter till tidningen DTlägger Soldiers of Odin nu ner i Dalarna på grund av en konflikt med den kriminella organisationen Bandidos.

Mikael Johansson förnekar att nedläggningen specifikt har att göra med Bandidos. Han håller det dock inte för otroligt att medlemmar ur Bandidos var inblandade i den påstådda järnrörsmisshandeln i Borlänge.

ANNONS

Han bekräftar att man förutom i Dalarna också lägger ner helt i Borås och att organisationens framtid i Göteborg är osäker.

– I Borås handlar det om hot men även om att medlemmarna inte orkar stå emot alla elaka rykten som sprids om oss. I Göteborg har man slutat att patrullera på grund av inkomna hot.

LÄS OCKSÅ: Polischef: "De skapar mer otrygghet än trygghet"

Mikael Johansson menar att organisationen smutskastas i media men att den har stort stöd av allmänheten.

Granskningar i olika medier, bland annat i Eskilstunakuriren,har de senaste veckorna visat att många av Soldiers of Odins medlemmar är dömda våldsbrottslingar och högerextremister.

LÄS OCKSÅ: Soldiers of Odin försvarar sina symboler

Organisationens grundare är en välkändfinsk nynazist. Men Mikael Johansson tycker alltså att det mesta som skrivsär orättvist.

– Oavsett vad medlemmarna har för åsiktereller har gjort så representerar de ju inte oss som organisation.Jag tycker att det är tragiskt att människor som vill skapa trygghet på gatorna utsätts för hot och våld, säger han.

Enligt Mikael Johansson är organisationen fortfarande aktiv i ett tiotal svenska städer.

ANNONS