Det råder delade meningar om riskerna med solariesolandet.
Det råder delade meningar om riskerna med solariesolandet.

Solariet - farligast för de unga?

ANNONS
|

Populära bloggare som Katrin Zytomierska pratar väl om solarier och branschen själva hävdar att antalet solkunder är jämn och stadig år från år.

- Gemene man förstår att det finns två sidor av samma mynt, säger Kim Wiking.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i Sverige föreslog 2009, tillsammans med myndigheterna i Island, Norge och Finland, en åldersgräns på 18 år. Island införde ett förbud förra året. Norge och Finland följer efter i år.

SSM anser att solarier är en lika onödig cancerrisk som rökning och stödjer sig bland annat på WHO.

Solariebranschens företrädare ger, inte förvånande, en totalt motsatt bild.

- Det finns inget tydligt samband, säger Kim Wiking. Andra cancerformer än hudcancer ökar också. Vi måste se till andra risker än bara solen.

ANNONS

Olle Larkö, välkänd professor i dermatologi och chef för hudkliniken på Sahlgrenska, är glasklart emot solarier. De är totalt onödiga.

- Det är farligare att köra motorcykel, men solarier är lika farliga som den riktiga solen, säger han. Om detta råder en stark konsensus.

Särskilt farlig är solariesolande för unga. Därför ser han helst att Sverige också inför en 18-årsgräns.

- Risken för hudcancer ökar påtagligt för dem. Det vet vi säkert, säger han.

Svensk solarieförening propagerar för solariesolning för D-vitaminet skull, liksom solning mitt på dagen.

- Sola i stället måttligt i solarium, en till två gånger i månaden, säger Kim Wiking. Vi människor är skapade för solljus. Alla skandinaver borde nyttja solarium under vintern.

Olle Larkö slår dock hål på uppfattningen om att solarier får igång D-vitaminproduktionen i kroppen.

- Det är fel våglängder i solariet, säger han. För att få igång produktionen måste de vara kortare. Är man ute efter D-vitamin ska man äta kosttillskott och fet fisk eller sola en halvtimma.

En människa som vistas utomhus i normal omfattning får tillräckligt med solljus ändå, hävdar han.

- Undantaget kan vara äldre personer på vårdhem.

Hur mycket solande som krävs innan det finns risk för cancer går inte att säga, enligt Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap vid Karolinska institutet i Solna. Även yngre personer drabbas, varför genetiska anlag tros spela stor roll.

En bidragande orsak till att hudcancer ökar är ett intensivt solande i kombination med man inte låter undersöka sina hudfläckar i lika stor utsträckning som förut.

Att avgöra om en fläck är cancer eller inte är svårt. Yvonne Brandbergs bästa råd är därför att leta efter "den fula ankungen", det vill säga märken som sticker ut och inte ser ut som de övriga.

ANNONS