Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Sol och värme - så länge varar det

Under veckan ligger ett högtryck över hela landet som för in behaglig värme. – Det kommer vara fortsatt uppehåll de kommande dagarna, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Trots att det är den sista veckan i september kryper temperaturen upp mot 17 grader och solen visar sig över Göteborg. Och det fina vädret fortsätter under veckan som kommer. 

– Just nu har vi ett högtryck som styr vädret i hela landet, det ger uppehåll och har sedan i helgen fört in värme. Det är lite sensommarvärme, men den osäkra faktorn är molnen som ofta bildas under kvällarna. 

Vad kan vi förvänta oss för temperaturer? 
– Fortsatt uppehåll och temperaturer på 15-17 grader, men även osäkra molnprognoser. Ibland kommer solen spricka fram och ibland kommer det vara mulet. Vi kan tacka och ta emot att det är såna höga temperaturer i slutet på september. Det är ovanligt, säger Kristoffer Molarin.
 

Varm luft från södra Europa

Varmfronten började redan i slutet av förra veckan dra upp söderifrån. Och nu gäller det att njuta av värmen. 

– En varmfront kom med lågtryck från södra Europa och det innebär att luften långsamt cirkulerar över oss hela veckan. Det är ingen indiansommar, vilket innebär att det är sommarlikt väder i oktober, men nästan.
  

Kallare oktober att vänta 

Detta är förmodligen det sista vi ser av en temperatur över 15 grader. Under första veckan i oktober kommer kallare luft in från Baltikum och Ryssland.

– Oktober är i regel ingen varm månad, chansen är liten att det blir dessa temperaturer att se framemot igen. Med största sannolikhet är detta den sista stora värmen, säger Kristoffer Molarin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.