Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att myndighetens statistik inte stödjer bilden att äldrevården skulle vara dålig överallt.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att myndighetens statistik inte stödjer bilden att äldrevården skulle vara dålig överallt. Bild: Henrik Montgomery/TT

Socialstyrelsen ryter ifrån mot kritiker

Äldrevården är inte dålig överallt. Det hävdar Socialstyrelsen och ryter ifrån mot den professor som liknat den palliativa vården för dödshjälp.
– Jag finner att det är direkt stötande, säger avdelningschefen Thomas Lindén.

ANNONS

Kritiker från flera håll har hävdat att coronasmittade på äldreboenden inte förflyttas till sjukhus – och dör i onödan.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att myndighetens statistik inte stödjer bilden att äldrevården skulle vara dålig överallt. Han riktar även kritik mot den professor vid Umeå universitet som uttryckt att den palliativa vård som ges på äldreboenden är att likna vid dödshjälp.

– Vi vänder oss emot det kraftigt överdrivna ordbruket kring dödshjälp, säger Lindén under myndigheternas presskonferens.

Han anser att företrädare för lärosäten har ett ansvar i att förmedla "en balanserad bild" och inte spä på oro hos anhöriga.

ANNONS

TT: Samtidigt så finns det patienter som vittnar om att de i vissa fall inte fått den vård som de behöver. Vad har du att säga till dem och dess anhöriga?

– Det är förstås så att på sina håll så sker det saker och ting som inte borde ha skett. Jag tycker det är ett ansvar att inte förmedla bilden av enskilda händelser som den generella bilden.

Även Läkarförbundet talar om en oro på grund av debatten om medicinsk bedömning.

– Personalen gör allt de kan för att ge patienter inom äldrevården, såväl som inom slutenvården, bra vård, säger ordförande Heidi Stensmyren.

Klara Stefansson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS