Även gravida räknas nu som riskgrupp, eftersom corona kan orsaka en tidig förlossning.
Även gravida räknas nu som riskgrupp, eftersom corona kan orsaka en tidig förlossning. Bild: Meek

Socialstyrelsen: Gravida bör räknas till riskgrupp

Socialstyrelsen har uppdaterat sin bedömning över vilka som ingår i riskgrupp för covid-19. Även gravida räknas nu som riskgrupp, eftersom corona kan orsaka en tidig förlossning.

ANNONS
|

Den som är i slutet av sin graviditet och får corona riskerar att föda för tidigt, enligt en bedömning från Socialstyrelsen. Därför anser myndigheten att gravida efter vecka 22 ska räknas som riskgrupp för covid-19.

”Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19,” skriver Urban Nylén, medicinskt sakkunning på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Inte allvarligt sjuk

Att få covid-19 som gravid ökar inte risken för att bli allvarligt sjuk, varken för mamman eller barnet, utan det är riskerna som det innebär att bli född för tidigt som gör att Socialstyrelsen lägger till gravida som riskgrupp.

ANNONS

Slutsatsen har tagits efter att myndigheten kunnat analysera data från svenska graviditetsregistret och smittskyddsanmälningar.

I samband med analysen har Socialstyrelsen också räknat in personer med Downs syndrom till riskgrupp för coronaviruset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS