Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Socialministern: "Mycket allvarlig situation"

Antalet personer som lever i riskzonen för fattigdom i Sverige ökar i senaste rapporten från EU:s statistikbyrå Eurostat. – Vi är väl medvetna om att utvecklingen under många år har gått åt fel håll, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

En ny rapport från EU:s statistikbyrå Eurostat visar att antalet fattiga i Sverige ökat med ungefär en procentenhet sedan 2008 fram till och med 2016. Totalt anses omkring 16 % av Sveriges befolkning riskera att hamna i fattigdom och social utestängning i sammanställningen som samlade uppgifter för kalenderåret 2016.
 
– Det är svårt att ge en exakt siffra eftersom vi har ändrat i vår mätmetod sedan förra årets siffror. Officiellt var det först en ökning av över tre procent, men sanningen ligger närmare en procent i ökning, och totalt 16 procent efter ökningen, säger Thomas Helgeson, statistiker på Statistiska Centralbyrån, SCB, som sammanställt siffrorna för Sverige i mätningen.

En och en halv miljon människor i riskzonen

Totalt rör det sig om ungefär en och en halv miljon människor i Sverige i dag som riskerar att hamna i fattigdom och social utestängning.

– Det är främst unga vuxna, pensionärer, ensamstående med barn och personer födda utomlands som riskerar att hamna i fattigdom, säger Thomas Helgeson.
 
Samtidigt som Eurostats sammanställning presenterades, släppte även Sveriges stadsmissioner rapporten "Fattigdomsrapporten 2017". Den har sammanställts av Ersta Sköndal Högskola och som GP berättade om i gårdagens tidning.
 
Rapporten pekar på en ökad fattigdom, både bland personer som under lång tid tagit emot försörjningsstöd, personer som lyckas få den hjälp de behöver av samhället, utsatta EU-migranter och papperslösa. Rapportens slutsats är att Sveriges stadsmissioner vill se att regeringen tar fram en nationell fattigdomsstrategi och tillsätter en kommission för att utreda och åtgärda problemet med fattigdom. Socialminister Annika Strandhäll (S) har tagit del av rapporten.

– Det är en mycket allvarlig situation som rapporten beskriver. Vi är väl medvetna om att utvecklingen under många år har gått åt fel håll. De ekonomiska klyftorna har vuxit snabbt och lämnat människor i social utsatthet, skriver Annika Strandhäll i ett mail till GP. 

Kommer ni att tillsätta en kommission?

– Det är inget regeringen har tagit ställning till i dagsläget, säger Annika Strandhäll. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.