Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Socialdemokraterna i en rävsax"

Den här veckan blir oppositionens. Eller kunde i alla fall ha blivit. Men inom socialdemokratin talas det redan om budgetfiasko.

Sällan har oppositionen sådana möjligheter att göra avtryck som den här veckan.

Så verkar det också bli, men åtminstone i Socialdemokraternas fall kanske inte på det sätt som partiet tänkt sig.

Senast på onsdag ska oppositionspartierna lämna in sina riksdagsmotioner med alternativ till regeringens höstbudget. Inte minst Socialdemokraterna har gjort sitt bästa för att trissa upp förväntningarna.

"Det får ni se i vår budgetmotion" har blivit standardsvaret så snart partiet avkrävts någon form av konkret besked.

Men när det nu är dags kokar det inom partiet efter läckor och rykten kring vad den socialdemokratiska skuggbudgeten egentligen innehåller. Ursprungligen ska partiledningen ha velat göra ett antal radikala förändringar av politiken. Motionen skulle inte innehålla någon höjning av a-kassan, bara en begränsad ändring av sjukförsäkringen, endast en 50-lapp i sänkt skatt för pensionärer men däremot slopat RUT-avdrag.

Riksdagsgruppen gjorde uppror och de socialdemokratiska bloggarna tävlar om vem som är mest kritisk. En talar om historiskt budgetfiasko och en annan liknar partiets agerande vid ett avsnitt ur tv-serien Pang i bygget.

Om uppgifterna stämmer vore det ju verkligen en mycket radikal förändring jämfört med vallöftena – då gällde att 80 procent av löntagarna skulle få 80 procents ersättning vid arbetslöshet, sjukförsäkringen skulle återställas och pensionärer ges samma skatt som löntagarna. Men RUT-avdraget skulle bort.

Nu ska S-budgeten skrivas om och harvas ett varv till i riksdagsgruppen i morgon. Håkan Juholt har också redan varit ute på Facebook och försäkrat att de gamla målen gäller: "Regeringen har medvetet förstört A-kassan och sjukförsäkringen. Båda ska repareras."

Men det är enklare sagt än gjort. S har hamnat i en rävsax genom att lova så många besked i skuggbudgeten, vilket verkade realistiskt i somras när reformutrymmet såg ut att vara 30 miljarder. Men när regeringen drar åt svångremmen måste S göra likadant, för att inte anklagas för ansvarslöshet. Och då räcker plötsligt inte pengarna.

S-ledningen ställs då inför två obehagliga alternativ: den kan backa från tidigare utfästelser om att inte höja skatten. Eller skjuta gamla reformambitioner, som a-kassan, på framtiden och lita på att partiet ändå behåller sin trovärdighet där.

Just nu tycks S särskilt måna om storstadsväljarna, bland annat lovas en mångmiljardsatsning på storstäder. Tydligen ingår det i analysen att denna väljargrupp vill behålla RUT och låg skatt, snarare än att se a-kassan återställd.

Skuggbudgeten ger alltså en hel del strategiska besked, som regeringen kommer att studera med största intresse. Minst lika viktigt för Reinfeldt & co är vad som står i Miljöpartiets budgetmotion på tisdag. Och vad som inte står – MP har redan aviserat att de inte längre driver sänkt restaurangmoms, just när regeringen gått dem till mötes på den punkten.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra har tidigare lovat ge besked om hur hon ser på samarbete över blockgränsen när hon fått oppositionens budgetalternativ. Det är snart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.