Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Socialdemokraterna öppna för en moderat talman

Striden om vem som ska bli talman fortsätter. Nu öppnar Socialdemokraterna för en moderat på posten, rapporterar DN.
”Jag sträcker ut en hand till Ulf Kristersson”, skriver Magdalena Andersson (S) på sin Facebook.

På måndag väljer riksdagen vem som ska bli ny talman, Sveriges högsta politiska ämbete, en position som står över statsministern men under kungen.

Enligt praxis för Moderaterna väljs en person från det parti som är störst på den styrande sidan, vilket i det här fallet skulle bli en sverigedemokrat. Till den posten har Björn Söder, som tidigare varit vice talman, lyfts fram som en favorit.

– Det skulle jag bedöma som problematiskt. Det är ett parti vars själva affärsidé är att splittra snarare än att ena. Det handlar också om Sverigebilden utomlands, säger Magdalena Andersson (S) till DN angående en sverigedemokrat som talman.

Talmannens makt

Talmannen leder processen att bilda regering, som i vilken ordning statsministeromröstningar sker och hur lång tid den som vill bli statsminister får på sig att söka stöd. Hen leder också arbetet i riksdagen.

Talmannen avgör när det är osäkert vad som gäller. Innan frågan om pensionerna och vårbudgeten löstes i våras, såg det ut som att det skulle bli talmannen som avgjorde om S fick lägga fram sitt förslag i riksdagen.

Men det har spekulerats kring om det snarare kommer att bli en moderat talman i år. Kanske kan den nuvarande talmannen Andreas Norlén väljas för ytterligare en mandatperiod, eftersom han har brett och högt förtroende bland riksdagspartierna.

När GP pratade med Norlén på tisdagen ville han dock inte ge besked om han vill fortsätta, om han får förtroendet.

S ingång är, till skillnad från Moderaternas, att det största partiet ska ha talmansposten. Alltså en socialdemokrat.

Men nu öppnar partiet för ett undantag.

”Jag sträcker nu ut en hand till Ulf Kristersson. Jag vill att vi för samtal så att vi kan välja en talman som kan samla. Inte en som splittrar.” skriver Andersson på Facebook.

S tänker presentera en egen kandidat till talman eller vice talman, Andersson säger till DN att hon inte utesluter en moderat talman.

Kräver samtal med M

Men en förutsättning för att släppa fram en moderat talman är att M överlägger om talmansposten tillsammans med S, rapporterar DN.

Andersson säger också att talmannen har en viktig funktion i regeringsbildningen och vid utländska besök.

– Vi ser stora poänger med att kunna bidra konstruktivt till att hitta en talman som kan få ett brett stöd i riksdagen.

Andersson säger att talmannen kan vara moderat, eller socialdemokrat, men hon vill inte säga att det är Andreas Norlén S ser framför sig.

– Jag kan konstatera att Andreas Norlén åtnjuter väldigt stor respekt i riksdagen och hos det svenska folket. Han har skött sitt uppdrag förtjänstfullt under under en turbulent tid och problematiskt parlamentariskt läge, säger hon till DN.

Ulf Kristersson har sagt att ett besked om talmannen kommer senast på söndag.

LÄS OCKSÅ: Striden om den mäktigaste efter kungen

Talmannen

På måndag ska en talman, och tre vice talmän, för de kommande fyra åren väljas.

Talmannen föreslås och väljs av riksdagens ledamöter. Finns det bara en kandidat ropar ledamöterna ja eller nej.

Om det finns flera kandidater kan en ledamot begära sluten omröstning. Den som får mer än hälften av rösterna väljs. På tredje försöket står valet mellan de två kandidater som fick flest röster. Samma sak gäller för de vice talmännen.

Talmannen hämtas från ett av riksdagens partier men rollen är opolitisk. Personen deltar därför inte i det dagliga arbetet i riksdagen, till exempel i utskotten.

Arbetet i själva riksdagen leds av talmannen och de vice talmännen. Talmannen håller också i processen när en ny statsminister ska väljas.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.