Socialdemokraterna ökar kraftigt i ny SCB-mätning

Socialdemokraterna ökar rejält och når 33,3 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning. Partiet plockar väljare från både höger och vänster. Samtidigt rasar Sverigedemokraterna kraftigt. SD tappar till S och M.
– Det är illavarslande för SD, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Socialdemokraterna ökar med nästan 9 procentenheter sedan november 2019 och når 33,3 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning som gjordes i maj. Det är också en uppgång med över fem procentenheter sedan valet 2018.

– Regeringen dominerar nyhetsflödet, samtidigt som det, när mätningen gjordes, var väldigt lite kritik och närvaro från de andra partierna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

S plockar väljare brett, från en mängd rad partier och från både höger och vänster. Något som tidigare har synts även i GP/Sifos opinionsmätningar. Det handlar om personer som tidigare uppgett "vet ej", liksom från SD, M, V, MP, C och KD.

ANNONS

Bland kvinnor når partiet nu hela 38,8 procent, men S är nu största parti även bland männen.

LÄS MER:Katastrof eller fördel – så förändrar kriser politiken

LÄS MER:GP/Sifo: Högsta ökningen någonsin för Socialdemokraterna

I GP/Sifos mätningar från april och maj syns ett liknande mönster. S ökade rekordmycket i aprilmätningen för att sedan befästa positionen i maj.

– Det är ett exceptionellt läge i Sverige och jag tror att det är svårt att dra några slutsatser av de här siffrorna. Det viktiga nu är att ha fortsatt fokus på att minska smittspridningen, och att skydda svenska jobb och svensk ekonomi, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad till TT.

SD tappar mest

Efter Sverigedemokraternas rekordhöst där partiet låg på nya högre siffror i en rad mätningar, och tampades med S om rollen som Sveriges största parti i GP/Sifos mätningar, tappar partiet nu mest av alla, till 17,1 procent.

Partiets kärnfrågor invandring och brott och straff har kommit i skymundan under coronakrisen.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid GU.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid GU. Bild: Göteborgs Universitet

Jonas Hinnfors säger att SD tappar i relevans när de inte längre lyckas mobilisera väljare på de frågorna.

– SD kan ju lyckas komma tillbaka till detta. Det som förvånar är att partiet inte har förmått formulera politiska förslag på hälsofrågan, välfärd och ekonomi som knyter an till invandring. Det är lite gåtfullt att partiet lämnat det, den här vägen är nog illavarslande för partiet säger han.

ANNONS

I SCB-mätningen i november låg partiet på rekordnivåer, men har sedan dess tappat 5,6 procentenheter. Det betyder att SD nu är tillbaka kring sitt valresultat. Partiet tappar främst väljare till S och M.

Även Centerpartiet tappar. Partiet stannar på 6,0 procent, vilket är en statistiskt säkerställd minskning, både jämfört med november 2019 och riksdagsvalet 2018.

Också för Miljöpartiet är trenden negativ. Detta trots att partiet som är i regeringsställning varit relativt synligt. Om det varit val i maj 2020 skulle MP få 4,1 procent av rösterna. Det är en statistiskt säkerställd minskning sedan november.

För Liberalerna är läget fortsatt tungt. Med 3,3 procent skulle partiet åka ur riksdagen om det vore val idag, även med hänsyn till felmarginalen. Det är ett statistiskt säkerställt tapp sedan både SCB:s novembermätning och valresultatet. Partiet har legat lågt i opinionen i en rad mätningar den senaste tiden.

– Nu har vi två år till valet och jag är övertygad om att vi tillsammans med medlemmarna kommer att vända det här, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom till TT.

Moderaterna ökar

Moderaterna står för mätningens andra statistiskt säkerställda ökning, utöver S, och får nu 20,1 procent. Det innebär att partiet återtagit positionen som landets näst största parti.

ANNONS

Ökningen kommer från att partiet plockar väljare från Sverigedemokraterna. Samtidigt förlorar M väljare till S, sedan förra mätningen. Partiet är nu i nivå med valresultatet.

Kristdemokraterna får nu 6,4, och ligger kvar på ungefär samma nivå som i november. Inte heller Vänsterpartiet har en statistiskt säkerställd förändring sedan förra mätningen. Nu stannar partiet på 8,2 procent, vilket ungefär i nivå med valet 2018.

Andelen osäkra väljare är runt 12 procent i maj.

Mer kritik mot regeringen

Mätningen är dock gjord i maj och den senaste tiden har regeringen kommit att få allt mer kritik för hanteringen av coronakrisen, och den så kallade borgfreden, där de partipolitiska striderna dämpas under kriser, har börjat luckras upp.

LÄS MER:GP/Sifo: S befäster väljarstödet i spåren av coronaviruset

LÄS MER:Opinionssiffrorna säger inte att Löfven gjort allt rätt

Det syntes inte minst under gårdagens partiledardebatt i SVT:s Agenda, där konfliktnivån var högre än vi sett de senaste månaderna.

– Perioden mätningen gjordes var en tid när väldigt mycket av den sedvanliga politiska debatten låg nere. Nu har debatten kommit igång på ett helt annat sätt, speciellt kring hälsokrisen, säger Jonas Hinnfors.

Om den kritiken får något genomslag i opinionssiffrorna framöver återstår att se.

På fredag publicerar exempelvis GP/Sifo nya siffror över opinionsläget.

Fakta: SCB:s partisympatiundersökning

Förra mätningen från november 2019 och valresultat 2018 inom parentes

Socialdemokraterna: 33,7 (felmarginal +/- 1,1 procent) (25,0 november) (Val: 28,3)

Moderaterna: 20,1 (felmarginal +/- 0,9 procent) (18,4 november) (Val: 19,8)

Sverigedemokraterna: 17,1 (felmarginal +/- 0,8 procent) (22,7 november) (Val: 17,5)

Vänsterpartiet: 8,2 (felmarginal +/- 0,6 procent) (8,6 november) (Val: 8,0)

Kristdemokraterna: 6,4 (felmarginal +/- 0,6 procent) (6,8 november) (Val: 6,3)

Centerpartiet: 6,0 (felmarginal +/- 0,5 procent) (7,4 november) (Val: 8,6)

Miljöpartiet: 4,1 (felmarginal +/- 0,5 procent) (5,2 november) (Val: 4,4)

Liberalerna: 3,3 (felmarginal +/- 0,5 procent) (3,8 november) (Val: 5,5

Övriga partier: 1,1 (felmarginal +/- 0,3 procent)

Osäkra väljare: Cirka 12 procent

Fråga: "Hur skulle du rösta om det vore val idag?"

Mätningen gjordes mellan 29 april och 27 maj 2020 med riksomfattande slumpmässigt urval, omfattande 9 208 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

I mätningen har SCB:s mätmetod justerats, för att förbättra precisionen. I samband med detta har även tidigare mätningar sedan november 2010 justerats något, för att de ska bli jämförbara. Det innebär att siffrorna GP publicerar för november, skiljer sig något från publiceringen i GP:s artikel vid tillfället.

Källa: SCB

Fakta: SCB:s siffror för Västsverige

Socialdemokraterna: 34,2 procent

Moderaterna: 20,4 procent

Sverigedemokraterna: 15,0 procent

Vänsterpartiet: 7,6 procent

Kristdemokraterna: 7,3 procent

Centerpartiet: 7,1 procent

Miljöpartiet: 3,5 procent

Liberalerna: 3,7 procent

Hallands och Västra Götalands län ingår i siffrorna.

LÄS MER:Därför kan Socialdemokraterna inte jubla över sitt lyft

LÄS MER:Rekordsiffror för SD i SCB:s partisympatiundersökning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS