Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialchef dömd till 1,5 års fängelse

Den högt uppsatte socialtjänstemannen som betalade ut över 600 000 kronor i betalningsstöd till sig och sin familj har dömts till 1,5 års fängelse.

Den 55-åriga kvinnan som ansvarade för det datasystem som användes för att betala ut kommunalt försörjningsstöd, genomförde sammanlagt 119 olagliga transaktioner under tiden april 2001 till oktober 2008.

Som chef hade hon möjlighet att själv besluta och attestera utbetalningarna. Hon startade själv upp fiktiva ärenden som hon därefter omgående godkände. I samtliga fall gick pengarna till henne själv, maken och en vuxen dotter.

För att ingen skulle reagera var beloppen inte särskilt stora. Förskingringen upptäcktes först i samband med att kvinnan var sjukskriven. Hon stängdes av från sitt arbete för att senare avskedas.

När bubblan väl sprack erkände utan omsvep och förklarade att ingen annan hade kännedom om vad hon höll på med. Hon skötte ensam familjens ekonomi och inte ens hennes make visste vad som pågick.

Enligt den västsvenske socialtjänstemannen var anledningen till de omfattande bedrägerierna på sammanlagt 609 061 kronor, att hon under långa perioder kände sig tvungen att försörja sin vuxna dotter som mådde psykiskt dåligt.

Kvinnan betalade under lång tid dotterns alla räkningar och gav henne pengar till mat. Hon stod även för barnbarnets aktiviteter.

De betungande utgifterna dränerades familjens ekonomi. Innan bedrägeriet mot kommunen startade tog kvinnan snabblån och checkkrediter i försök att rädda ekonomin.

Vid rättegången framgick att hon skäms fruktansvärt över det hon har gjort. Åklagaren ansåg att den avskedade socialtjänstemannen borde dömas för grovt bedrägeri till ett två - årigt fängelsestraff. Tingsrätten beslutade dock att straffet skulle stanna vid 1 1/2 års fängelse.

Domen var dock inte enhällig. Rättens ordförande ansåg att villkorlig dom i kombination med kraftiga böter kunde räcka med tanke på att kvinnan tidigare är ostraffad och att det inte finns någon anledning att anta att hon kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.