Snippans väg in i SAOL

ANNONS
|

Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) ska spegla svenska språket och vara en norm när det gäller stavning. Vem som helst kan skicka in förslag på nya ord. Redaktionen tar sedan tillsammans med Svenska Akademien ställning till om man tar in dom i ordlistan eller inte.

- Vi får ganska ofta förslag från föräldrar som tycker att deras barn sagt något roligt vid frukostbordet. Såna ord överväger vi aldrig. Det handlar om att fånga upp ord som redan finns och används i svenska språket, säger Martin Gellerstam som är huvudredaktör för SAOL vid Göteborgs Universitet.

Forskning visar att ordet snippa bara används av elva procent av förskolelärarna i Alingsås och av 40 procent i Stockholm. Att ett så pass ovanligt ord får plats i SAOL händer inte ofta.

ANNONS

- Vi tar sällan upp ord som inte är så spridda, men här valde vi att göra ett undantag. Ordet har förekommit i debatter och diskussioner i åtskilliga år så vi tyckte det var rimligt att ta med det.

Att ett ord finns i SAOL betyder att ordet normalt sett ingår i svenska språket. Det kan finnas ideologiska skäl till att vissa grupper tycker det är viktigt att få med ett ord och redaktionen får ofta påstötningar.

- Det finns alltid dolda intressen bakom ord, säger Martin Gellerstam och tar exemplet med "genmanipulering" och "genmodifiering". Det första uttrycket kan man tänka sig att folk som inte är så förtjusta i fenomenet använder medan det andra låter mer neutralt. Vi har med båda och förespråkar inte något av alternativen.

Ibland kan man hitta rekommendationer i SAOL. Ordet "controller" finns till exempel med i ordlistan eftersom det ofta används, men med kommentaren "använd heller `styrekonom'". Men Martin Gellerstam understryker att huvudsyftet inte är att vara normgivande.

- Det viktigaste är att visa vad svenskan har för orduppsättning och möjligheter. Det huvudsakliga skälet till att vi tar in ett ord är att det finns och används.

ANNONS

Ett ord blir till

ANNONS