Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sniglar och småkryp fixar vintern

Trots snålblåst och snökaos tar många djur vintern med ro. Små gnagare, sniglar och småkryp stortrivs unders snötäcket. Men i det kalla vädret behövs mycket mat för att hålla värmen.

Det kan se otäckt kallt ut när betesdjur går ute på snöiga fält. Länsstyrelserna tar varje år emot larm om djur som man tror far illa, men i de flesta fall är allt i sin ordning. Kor och hästar klarar kyla ner 20 minusgrader. Värre är det med blåst och väta.

-Då vill de söka skydd. Det är också lag på att djuren ska ha tillgång till en ren och torr liggplats i en ligghall eller liknande, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Djuren behöver också rejält med foder. De äter mer för att hålla värmen.

En del ekologiskt uppfödda grisar går också ute, trots att grisar är mindre köldhärdiga än kor och hästar.

-Då är det ännu större krav på att de ska ha en varm hydda med ordentligt med halm som de kan burra ner sig i, säger Dahlén.

Bra för småkryp

Faktum är att vintern för de flesta vilda djur har varit rätt gynnsam. Inte minst gäller det smågnagare, som ostört kan ta sig fram i det lilla, lilla utrymmet mellan mark och snötäcke. Älgar äter på träd och vildsvin klarar lätt att böka sig genom snötäcket och ner i den ganska tjälfria marken. Värre är det för rådjuren.

-Snön gör att de får svårt att hitta mat. Främsta vinterfödan är ris, som blåbärs- och lingonris, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Rådjuren har också besvär med att ta sig fram i snön och löper då större risk att attackeras av rovdjur som varg och lo.

Fästingar och mördarsniglar mår dock utmärkt gott under snön, enligt Lars-Åke Janzon.

-De kunde inte ha det bättre.

Kallt för nakenhund

Människor klär inte bara på sig själva när snön yr, vi klär även på våra hundar. Björn Dahlén berättar att de flesta hundar klarar vinterpromenaden bra utan mer eller mindre löjliga hundkläder. Pälsens tjocklek avgör.

-En kinesisk nakenhund är givetvis känsligare än en new foundland.

Ett annat känsligt kapitel är hundarnas tassar, allra mest om snön på marken är blandad med salt. Det kan svida rejält i småsår på trampdynorna.

-Då är det bra att skölja av tassarna när man kommer in, säger Björn Dahlén.