Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart klart för Facebook i Luleå

Den kommer att förbruka energi som en mindre stad, orsaka en elräkning på hundratals miljoner och göra omgivningen flera grader varmare. Snart väntas den amerikanska nätjätten Facebook få godkänt för att bygga en enorm serveranläggning i Luleå.

Enligt Norrländska Socialdemokraten har Facebook kommit långt i förberedelserna för att bygga tre stora datahallar på Porsön i Luleå. De flesta avtal och tillstånd är snart klara, i slutet av maj fattar länsstyrelsen beslut om tillstånd och då klubbas också detaljplan i kommunfullmäktige. Det framtida serverkomplexet väntas dra lika mycket ström som en mindre svensk stad.

Elräkning på 400 miljoner

– Fullt utbyggt kommer det att gå på 473 miljoner kilowattimmar, det motsvarar 16 000 villor. Betalar man en krona per kilowattimme, eller ens en halv, ja, jag skulle inte vilja ha den elräkningen, säger Inge Johansson på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten till TT.

Som skydd mot strömavbrott ska kraftfulla dieselaggregat installeras och bränslecisterner grävas ned i marken.

– De ska provköra något av aggregaten en timme eller två timmar varje dag och det krävs tillstånd enligt miljöbalken för den typen av bränslehantering, säger Inge Johansson.

Varmare klimat i Luleå

Effekterna på miljön utreds, inte minst eftersom det finns ett naturskyddsområde i närheten. Bullret från driften måste också isoleras för att inte störa boende. En annan följd av verksamheten väntas bli ett mildare klimat runt hallarna.

– Det kommer att påverka temperaturen med en till fyra grader i närområdet, det är så stora mängder varmluft som går ut. Man skulle vilja ta hand om energin naturligtvis. Vi får fundera på vilka krav på energihushållning vi ska ställa i prövningen, säger Inge Johansson.

I april invigde Facebookgrundaren Mark Zuckerberg företagets första egna datalagringshall i Oregon, USA, med den uttalade målsättningen att anläggningen ska vara så energisnål som möjligt. Enligt länsstyrelsen i Norrbotten har Facebooks nästa val fallit på Luleå dels tack vare den "gratis" nedkylning av utrustningen som det nordliga klimatet innebär. Men det sociala nätverkets talesman i Norden, Jan Fredriksson, vill inte bekräfta planerna.

– Facebook tittar alltid efter bra platser för datacenters med tanke på hur bolaget växer. Just i Luleå har vi inget att annonsera vad gäller definitiva beslut, säger han till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.