Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Snart kan tatuerare ta gesällbrev

Frisörer, målare och bagare är bara några av de hantverksyrken där det är möjligt att ta gesäll- och mästarbrev. Inom kort kommer yrkesbevisen att för första gången lanseras för tatuerare i Sverige.

Bakom lanseringen står branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare (SRT), som anser att breven behövs som en kvalitetsstämpel för tatuerarnas kunder.

- Det blir lättare för dem att välja. Branschen är väldigt stor nu och det finns en blandad kvalitet. Detta innebär ett steg till i seriositet i branschen, säger Rebecca Ryrberg, ordförande för SRT.

- Man har ett bevis på att man har de grundläggande kunskaper som en tatuerare ska ha.

"Känns jätteroligt"

Idén om att lansera gesäll- och mästarbrev för tatuerare fick SRT när organisationen skrev boken "Vägen till att bli tatuerare" 2012. Nu, fem år senare, är drömmen förverkligad. Bestämmelserna har blivit godkända och proven, som kommer att bestå av ett skriftligt prov och ett praktiskt tatueringsprov, är under utformning.

- Det känns jätteroligt. Vi är jätteglada över det, säger Rebecca Ryrberg.

Provet kommer att vara tillgängligt för alla som har varit aktiva i en öppet verksam studio som lärling eller tatuerare i minst tre år. Den som har utövat yrket i minst tio år kommer att kunna få gesällbrevet utan att behöva genomföra provet, genom att verifiera sin yrkeshistorik.

Betyder mycket för branschen

De tatuerare som har arbetat inom branschen en längre tid kan genomföra en mästarutbildning. Den är en uppföljning av gesällprovet och består av en tio veckor lång distansstudie som avslutas med att tatueraren kan titulera sig mästare – och får ett officiellt mästarbrev.

För tatuerarbranschen betyder lanseringen av gesäll- och mästarbreven mycket, menar Rebecca Ryrberg.

- Jag tycker att det är ett stort steg framåt. Vad jag vet finns det inget annat land i världen där tatuerare har gesällbrev.