Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halloumi är en ost som tillverkats på Cypern i århundraden. Arkivbild.

Snart kan halloumin ta slut

Den så eftertraktade osten halloumi kan vara på väg att ta slut. Britter, tyskar och fransmän börjar få upp ögonen för den och då får bönderna i Cypern svårt att hinna med, skriver Dagens Nyheter.

- Vi svenskar kan vara lugna i sommar, men det är bara en tidsfråga nu, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till tidningen.

Sverige är en av de största konsumenterna i världen av den salta, gummiaktiga osten. Enligt Salomonsson har den aldrig varit så populär som nu.

Osten görs på ko-, får- och getmjölk och för att den ska få kallas halloumi måste den vara tillverkad på Cypern. När storkonsumenter som Tyskland, Frankrike och Storbritannien köper in mer och mer finns inte tillräckligt med mjölk på ön, enligt DN.

Även på Coop konstaterar man att förutsättningarna för att sälja halloumi kan förändras framöver. Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop, menar dock att situationen kommer att lösas, kanske med möjliga ersättare.

Men den stora halloumitillverkaren Fontana beskriver ostläget i andra ordalag.

- Vi har stämt av med vår leverantör, och det råder ingen halloumibrist på Cypern, säger Marie Eklund, marknadsansvarig på företaget.

När de kontrollerat situationen har de ställt frågan om hösten, men hur läget skulle se ut nästa år är oklart. Marie Eklund menar dock att länder som Storbritannien redan är en stor konsument av halloumi i dag och att även om trenden ökar ser de ingen risk för brist.

- Men självklart kan man inte försörja hela världen, säger hon.