Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera väntade läsaktiviteter under lovet som inleds till veckan. Arkivibild.

Snart kan höstlov bli läslov

Läslov i all ära – men fortfarande är vecka 44 mest av allt höstlov. Trots det märks en vändning där fler läsaktiviteter dyker upp under lovet.

Förra året aviserade regeringen att höstlovet skulle byta namn till läslovet. Fortfarande heter det höstlov, enligt Skolverket, men initiativet verkar ändå ha fått genomslag runt om i landet.

Nästa vecka väntas över 350 olika läsfrämjande aktiviteter runt om i Sverige enligt den ideella föreningen Läsrörelsen som samlar alla aktiviteter på hemsidan läslov.se.

- Det finns ett stort intresse för att läsa i dag och vi märker en ökning av antalet aktiviteter jämför med tidigare år. Det är jätteroligt och viktigt för hela samhället, säger Elisabet Reslegård som är ordförande och projektledare för Läsrörelsen och nätverket Läslov.

Förstärkt begrepp

Hon tycker att markeringen från regeringen förra året är en viktig del i att öka läslusten. Förra året togs också beslutet att Kulturrådet skulle få en förstärkning med fem miljoner årligen fram till 2020 för läsfrämjande insatser.

- Jag tror det har förstärkt läslovet som startades av oss redan 2015. Det är bra att hela samhället ser det som viktigt, att många är inblandade och att det finns aktiviteter på flera håll för att öka lusten att läsa, skriva och berätta, säger hon.

Även Kulturrådet har märkt av genomslaget.

- Det är en stor skillnad jämfört bara med förra året. Det märks också i att själva ordet läslov har börjat få genomslag i samhället bland annat i veckobrev som skickats ut till föräldrar inför lovet, säger Nina Frid, handläggare för läsfrämjande på rådet.

Uppmuntra till läsning

Exakt hur mycket pengar som väl har beviljats kan rådet inte svara på just nu. Däremot vet man att hela potten inte har gått åt.

- De går framför allt till bibliotek och skolor men även till andra kulturaktörer som teatrar. Det är roligt att man uppmuntrar till läsning genom alla konstformer, säger hon.

Många av aktiviteterna involverar också hela familjen, något som rådet tidigare pekat på är viktigt.

- Det ska bygga på den fria läsningen och aktiviteter som är sociala och gärna riktas till hela familjen. Det i sig tror jag kommer att väcka läslusten, säger Frid.