Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Snart kan du flytta in i ett polishus

För den laglydige medborgaren som har ordning på sitt liv och ska köpa en bostad finns snart ett fängslande alternativ. I Malmö ska det bli lägenheter av ett gammalt polishus – som dessutom figurerar i kommande säsongen av SVT-dramat "Bron".

I december 1934 invigde dåvarande socialministern polishuset vid Davidshallstorg i Malmö. Ända fram till 2014 arbetade skånska poliser i byggnaden, som nu ska göras om till lägenhetshus. 

Efter nästan 80 år som polishus påbörjades 2010 detaljplansprocessen för att få göra om byggnaden till bostäder och 2015 fick projektet grönt ljus. 

Polishuset med i nya "Bron"

Även efter det att polismyndigheten har lämnat byggnaden lär den förknippas med en av Sveriges mest berömda poliser. Det rör sig om Saga Norén från länskrim Malmö, en rollfigur känd från tv-succén "Bron". 

I den kommande säsongen av SVT-serien kommer det gamla polishuset vid Davidhallstorg föreställa de danska polisernas arbetsplats. 

Vissa detaljer bevaras

En del polisdetaljer kommer finnas bevarade när lägenheterna står klara.

– Vi kommer bevara allmänna ytor, trapphus och entrén. Vi har  också försökt bevara lite kakel som är ganska unikt. Även kalkstenen som har funnits i delar av byggnaden, främst i golvet, kommer finnas kvar. Dessutom har vi plockat med gamla lampor och innerdörrar, säger Emil Nilsson, projektledare på Riksbyggen.

Den gamla ordersalen, som har fungerat som domsal och varit plats för presskonferenser genom åren, kommer också att bevaras i någon form. 

Nya byggnader på innergården

Omkring 120-130 lägenheter ska få plats. Det gamla polishuset kommer rymma ungefär 60 bostäder och på den gamla innergården kommer nya byggnader inhysa ytterligare cirka 60 lägenheter. Tanken är att de nya byggnaderna ska vara stilmässigt inspirerad av det gamla polishuset.

– Vi planerar att göra ettor från 24 kvadrat och upp till femmor på över 150 kvadrat, säger Emil Nilsson.

Vad lägenheterna kommer att kosta är i nuläget inte klart. De första boende förväntas kunna flytta in under andra halvan av 2020.   

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.