Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
John Ausonius, lasermannen, är åtalad för ett mer än 25 år gammalt mord i Tyskland. Arkivbild.

Snart faller domen mot John Ausonius

Rättegången mot John Ausonius är nu avslutad i Tyskland. På onsdagen faller domen i det mer än 25 år gamla mordfallet.

Rättegången startade före jul i Landgericht i Frankfurt och på tisdagen hölls slutpläderingarna. Under hela processen har John Ausonius, även känd som lasermannen, nekat till anklagelserna om att i februari 1992 ha mördat Blanka Zmigrod.

Men John Ausonius var i Frankfurt när Blanka Zmigrod mördades. Och han har erkänt att han bråkade med henne om ett elektroniskt fickminne, som han anklagade henne för att ha stulit. På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid Ausonius attentat i Sverige. Dessutom sköt mördaren sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

Inga nya bevis

Men inga nya bevis har framkommit och inga nya vittnen har trätt fram. Anledningen till att fallet åter blivit aktuellt är i stället att sökljuset riktades mot Ausonius när tysk polis utredde den nazistiska terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). I kölvattnet av den utredningen beslutades att Zmigrod-fallet skulle tas upp igen.

Ausonius advokat Joachim Bremer är kritisk mot hela rättegången.

- Det finns inga nya bevis. Ingen dna. Den här processen bygger helt på indicier. Vi har sagt att den inte borde få genomföras, har Bremer tidigare sagt till TT.

Under rättegången har flera vittnen hörts igen, men de har haft svårt att minnas detaljer, så här 26 år efter mordet.

Dömd på livstid

John Ausonius är redan dömd på livstid i Sverige för de brott han begick i början av 1990-talet. Han har flera gånger ansökt om tidsbestämt straff och fått avslag.

Den tyske åklagaren yrkar på livstid och om Ausonius skulle dömas för mord är ett straff på minst 15 år att vänta.

När Ausonius gick med på att utlämnas till Tyskland hade han som krav att han ska få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.