Snart beväpnas vakterna vid kärnkraftverken

Vakter som skyddar landets kärnkraftverk ska utrustas med skjutvapen om några veckor. Och det skärpta kravet från Strålsäkerhetsmyndigheten innebär också att närområdet skyddas med bevakningshundar dygnet runt.

ANNONS
|

- Vi förstärker områdesskyddet mot bakgrund av att omvärlden ser annorlunda ut än tidigare, då är det ganska naturligt att man skärper kravbilden, säger Anders Österberg, informationschef på kärnkraftsgruppen OKG i Oskarshamn, och betonar att det inte finns något riktat hot mot kärnkraftsanläggningarna.

Beväpningen kompletterar kärnkraftverkens befintliga starka skydd, enligt Forsmarks Kraftgrupp som inte heller ser något specifikt hot mot sina anläggningar.

ANNONS

- Men omvärlden har förändrats genom åren och rent generellt har hotbilder mot samhället förändrats. Andra samhällsviktiga funktioner i samhället har ju redan beväpnad bevakning, säger Claes-Inge Andersson, presschef på Forsmark.

En rad olika skydd

Skyddsvakter arbetar sedan tidigare vid kärnkraftsverken i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Men från och med den 4 februari i år ska en del av dessa vara beväpnade enligt Strålsäkerhetsmyndighetens skärpta krav.

- Tillskottet blir framför allt ett personligt skydd för skyddsvakterna, säger Claes-Inge Andersson.

- I övrigt finns det ju en rad olika typer av fysiska skydd som skyddar i flera olika barriärer sedan ett antal år tillbaka.

I Forsmark kommer beväpningen att börja redan på måndag för att få tid att finslipa rutiner och detaljer innan de nya kraven börjar gälla, enligt bolaget.

ANNONS

Utanför inre skalskyddet

Med tanke på att elproduktionsanläggningar är samhällsviktiga funktioner är det bra att skyddet förstärks, enligt Anders Österberg på OKG. Beväpnade skyddsvakter kommer dygnet runt att röra sig i Oskarshamns kärnkraftsverks yttre bevakningsområde, alltså utanför det inre skalskyddet med en redan befintlig säkerhetskontroll som känns igen från flygplatser.

- Det är ju genom att stoppa ett intrång så tidigt som möjligt som vi säkrar de vitala utrymmena, säger Österberg.

Fakta: Bevakning med hundar

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) skärper sina krav vid landets tre kärnkraftsanläggningar från och med den 4 februari.

Förutom att skyddsvakter ska beväpnas med skjutvapen ska närområdet kontrolleras med hjälp av bevakningshundar under dygnet.

Sedan tidigare är alla kärnkraftsverk skyddsobjekt med flygförbudszoner över verken. Nu har det skrivits formellt in i tillståndsvillkoren för anläggningarna.

Källa: SSM

ANNONS