Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bad i solen vid Sundspromenaden i Malmö. Nästan åttio dagar har passerat sedan det var ett rejälare regnväder i Sydsverige. Arkivbild.

Snart 80 dagar utan rejält regn i Skåne

När regnade det rejält i Skåne senast? Längesedan – den 25 april. Nästan 80 dagar har därmed passerat sedan det var ett rejälare regnväder i Sydsverige.

- Jag har varit meteorolog i över 40 år och jag har aldrig varit med om en sådan här lång period utan ordentligt regn, säger Erling Brännström, meteorolog på SMHI, till P4 Malmöhus.

Korta och lokala regnskurar har förekommit i Skåne, men sedan 78 dagar har det alltså inte varit en större regnfront.

- Skurar har det ju varit så klart, men för heldagsregn där det regnat länge får man gå tillbaka ända till den 25 april, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, till TT.

Andra delar av Sverige har inte behövt vänta lika länge på ett ordentligt regnade.

- På flera håll i landet var det ju till exempel ganska mycket nederbörd under midsommardagarna. Nu i juli har det varit ett par dagar med ganska mycket nederbörd i exempelvis Västra Götaland, säger Eva Strandberg.

När meteorologerna blickar framåt är det inget större regn i sikte i Skåne, bara några småskurar precis som de senaste månaderna

- Vi behöver i alla fall sju dagars regnande dygnet runt för att jorden, växterna och grundvattennivåerna ska börja hämta sig. På den prognos vi har rullar samma torra och varma väder vidare. Vi ser ingen förändring inom de närmaste tio dagarna, säger Erling Brännström till P4 Malmöhus.