Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det råder brist på djursjukskötare i Sverige. Nu avbryter SLU ett snabbspår som funnits för att nyanlända med utbildning och erfarenhet. Arkivbild.

Snabbspår för djursjukskötare avbryts

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) avbryter det snabbspår som införts för att nyanlända med utbildning och erfarenhet av djursjukvård ska kunna få svensk legitimation. Anledningen är att det saknas personal.

Det råder brist på legitimerade djursjukskötare i Sverige. Därför enades arbetsgivarorganisationen SLA 2016 med Sveriges veterinärförbund och Kommunal om snabbspåret.

De första 18 personerna började utbildningen i januari 2017 och nästan alla arbetar nu i branschen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Det som vi har gjort hittills har varit väldigt framgångsrikt och har sett till att deltagare har kommit i arbete, säger Jonas Peterson, samordnare för snabbspåret på Arbetsförmedlingen, till radion.

Men det blir ingen ny utbildning till hösten.

- Om man driver en uppdragsutbildning får det inte gå ut över de ordinarie programmen. Det hade varit jätteroligt om man kunde göra allt samtidigt, men det finns ett begränsat antal personer som kan jobba med den här utbildningen, säger Margareta Stigson på SLU, till Ekot.

Det finns förhoppningar om att snabbspåret ska kunna återupptas vid ett senare tillfälle.