Snabb isläggning väntar runt Sverige

ANNONS
|

Halva Bottenviken är isbelagd. Isbrytarna har jobb ända ner till norra Kvarken mellan Sverige och Finland.

Samtidigt lovar SMHI kallt väder de närmaste veckorna.

-Och då kan det frysa till snabbt, säger Sjöfartsverkets ställföreträdande rederichef Johny Lindvall.

Till och med i Öresund och på Västkusten är det risk för is om vinden lägger sig.

-Just nu blåser det så mycket att nyis knappast lägger sig, säger han. Men vattnen är ordentligt nedkylda, så om vinden avtar kan det ske snabbt.

Just nu är alla isbrytarna i arbete utom Ymer. Men hon kommer i gång i slutet av veckan. Ale assisterar nu i norra Kvarken, men kan snabbt bli omdirigerad till Vänern om isen lägger sig där.

Senast det fanns någon is att tala om söder om Gävlebukten var 2006. Då var det is ner till Oskarshamn. Och danskarna, vars isbrytare normalt sett legat vid kaj de senaste 15 åren, fick chansen att bryta is.

ANNONS
-Vi hyrde in deras isbrytare Danbjörn, berättar Johny Lindvall. De var väldigt entusiastiska. Vi ringde en fredag och på tisdagen anlände Danbjörn till Oskarshamn. Det var bara det att ingen av de ombordvarande hade varit ute i is förut, inte ens skepparen. Så vi fick sätta ombord en gammal isbrytarskeppare som supervisor. Men sedan gick allt bra.
-Den enda is några av Danbjörns mannar sett var vid Grönland när de seglat med drottningens fartyg Dannebrog, säger Johny Lindvall.
ANNONS