Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Varning för mycket snö i norr. Arkivbild,
Varning för mycket snö i norr. Arkivbild, Bild: Mats Andersson/TT

Snöstorm rullar in över norr – tåg inställda

Strömavbrott, inställda tåg och ishalka.
Ett besvärligt dygn väntar i landets norra delar där ännu ett kraftigt snöoväder drog in under torsdagen.

Knappt hann Norrland återhämta sig från förra veckans snökaos innan nästa oväder drog in. SMHI varnar nu för de stora snömängderna som väntas.

– Snöfall kan ge kraftig drivbildning för Västerbottens läns kustland och Västernorrlands län, säger jourhavande meteorolog Sofia Söderberg till TT.

För båda områdena är klass 2 -varningar utfärdade.

– Det kan komma mycket snö under kort tid – och stora mängder snö i kombination med frisk ostlig vind ger både dålig sikt och kraftig drivbildning, fortsätter Sofia Söderberg.

Ishalka och hårda vindar

En klass 2-varning för storm gäller i Lapplandsfjällen. I resterande Norrland samt stora delar av Dalarna och Gävleborg har klass 1-varningar för snöfall alternativt hård vind utfärdats.

– Det kan lokalt komma mycket ny snö och i fjällen väntas upp till mycket hård vind med nederbörd, säger Söderberg.

I södra delarna av landet väntas under torsdagskvällen regn på vissa håll och därmed sjunkande temperaturer.

– På en del håll i söder kan det lokalt bli ishalka. Dels blöta vägar som fryser på, och dels kalla vägar där det kommer in regn och blötsnö som kan frysa till.

SMHI uppskattar att snön kommer fortsätta falla under hela kvällen och natten. Ovädret tros mattas av först under fredagsmorgonen men redan samma dag ser det ut som att det kan komma in ett nytt snöfallsområde som väntas ge nederbörd långt in på lördagen.

Omfattande trafikstörningar

Den bistra väderleken leder till stora trafikstörningar i stora delar av landet. Trafikverket meddelade under torsdagen att flera tågsträckor tillfälligt stängs.

– Där skulle det alltså inte gå att åka som normalt utan man skulle bli stående, så stängningen sker i förebyggande syfte, säger Fredrik Bäckman, presstalesperson på Trafikverket.

Mellan Duved och Storlien har tågtrafiken stängts till klockan 12 på fredagen. Ådalsbanan, Botniabanan och sträckan Vännäs–Umeå är avstängda till klockan 18 samma dag.

Även bilister påverkas av snömängderna. Det klokaste är, enligt Fredrik Bäckman, att helt sonika hålla sig hemma.

– Om man inte verkligen måste så ska man inte ge sig ut på vägarna i Västerbotten och Västernorrland. Det är så pass rikligt snöfall att vissa plogbilar inte kunnat ta sig fram och det har lett till störningar i trafiken under dagen.

Strömlöst en andra gång?

Till följd av de stora snömängderna drabbades även hundratals hushåll av strömavbrott under torsdagen.

– Vi har en utmanade situation och ett hundratal kunder som är strömlösa i Västernorrland just nu, en siffra som vi befarar kommer att öka. Tung snö lägger sig på träd och kan hota elledningar, säger Lena Berglund, regionchef för Norrland på elbolaget Eon.

TT: Hur förbereder ni er för detta?

– Vi har stora resurser redo att arbeta med att ta bort snön. Mycket folk i tält, helikoptrar med gripklo, bandvagnar, skotrar och drönare.

TT: Även under snöovädret förra veckan drabbades flera av era kunder av strömavbrott. Har ni hunnit återhämta er från skadorna som det ovädret åsamkade?

– Vi har ända sedan förra veckans oväder haft en väldigt utmanande situation i Västernorrland och delar av Jämtland. Det var ofantliga mängder snö som föll då. Många av dem som arbetar med det här säger att de aldrig varit med om något liknande.

TT: Vad säger ni till kunderna som nu riskerar att drabbas?

– Vi har full förståelse att det är besvärligt och vi uppmanar folk att vara förberedda genom att ha en batteriradio, vatten och laddade mobiler, säger Lena Berglund.

Anna Karolina Eriksson/TT

Ida Vanhainen/TT

Innebär vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner. Hit hör exempelvis snöfall, plötslig ishalka, stora regnmängder eller kraftig åska.

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Hit hör bland annat stormbyar och mycket stora regnmängder och mycket kraftig åska.

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Till denna kategori hör stormbyar och orkanbyar (minst 33 meter/sekund).

Källa: SMHI