Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snöfall över Göteborg

Ett bälte som sträcker sig i från Göteborg i väst genom det sydsvenska landskapet via Jönköping hela vägen bort till Kalmar har drabbats av snöfall. – Man blir lite tagen på sängen även som meteorolog, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca vädertjänst.

Göteborgarna vaknade upp till snöfall på söndagen. Stråket med aprilväder som sträcker sig i en 40 mil lång remsa har kunnat följas en period av meteorologer. Ovädret har dragit in ifrån Värmland men att det skulle börja snöa på västkusten så sent som sista veckan i april förvånar även meteorologerna.

"Åh nej de är inte sant!"
"Snö? Vad hände där?"

Skriver människor i sociala medier.

 

April april, klockan 05:20 utanför Grästorp. #grästorp #snö

Ett foto publicerat av Elisabeth Larsson (@elisabeth940)

 

#24april2016 #snow #sweden #göteborg #kar #snö #isvec

Ett filmklipp publicerat av Stockholm (@yfd67)

 

Åh nej de är inte sant ... 😱❄❄😱 #snö #vinter #vår #april #lurigtväder #Jämtland

Ett foto publicerat av SussieJämtlandSnap:sussian1234 (@sussie164)

 

– Det är bara två veckor sedan som det var 20 grader varmt i Blekinge och det var varmt även i övriga landet. Nu blir det på sin höjd mediokert väder ett tag, knappt över tio grader mitt på dagen, säger Christoffer Hallgren.

Snöfallet som drog in på söndagsmorgonen orsakar även förseningar i flygtrafiken enligt uppgifter till GP. 

– Det har varit i snitt en halvtimmes försening på avgångarna. Ankomsterna har inte påverkats. Så fort det lättar så kan man köra igång enligt tabell igen, säger Åsa Öhman, presskontakt vid Swedavia.

Det rör sig enligt Foreca vädertjänst inte om "några jättestora mängder" som dragit in men på sina håll i landet kan snöfallet skapa problem för bilister.

– I Alingsås har det börjat lägga sig ett par centimeter snö på vägarna. Det blir halt på vägarna och man bör vara extra varsam om man är ute och kör, säger Christoffer Hallgren.

Mitt på dagarna börjar temperaturen att stiga ovanför nollan men om nätterna och morgnarna kan det bli väldigt kallt. Bortsett från snöfall kan det även komma hagel.

– Det kan även komma hagelskurar. Vi är lite fastlåsta i det här dåliga vädret, säger Christoffer Hallgren.

Hur länge kommer det här vädret att pågå?

– Det undrar jag också, skrattar Christoffer Hallgren.

– Till kvällen ska de flesta molnen lösas upp och vi kommer då att få blöta vägar när snön smälter. Det kommer att vara sånt här väder april ut och det är först i första veckan på maj som vi kan förvänta oss bra väder igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.