Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En cyklist i Gävle kämpar på i snön.

Snöchocken kom av sig

De fruktat stora snömängderna uteblev på tisdagen. Vägtrafiken flöt på i stort sett bra. Men prognosen gör att tågtrafik ställs in i Jönköpings län på onsdagsmorgonen.

SMHI hade klass 2-varnat för snö och kraftig drivbildning i Uppsala och Gävleborgs län. Under dagen skrevs prognosen ned för Gästrikland och utmed norra Upplandskusten där de största snömängderna väntades

- Det snöar inte med den intensitet som vi hade förutspått, helt enkelt, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI till TT.

Sent på eftermiddagen ändrade SMHI klass 2-varningarna till klass 1. Under kvällen och natten mot onsdagen spåddes lågtrycksområdet över Östersjön dra bort åt sydost och regnet över Götaland få snöinslag innan nederbörden lämnar sydostligaste Sverige i början av onsdagen.

Snöfallet över östra Svealand skulle upphöra norrifrån under natten mot onsdag, enligt SMHI.

Varningarna fick räddningstjänsten i Norrtälje kommun att be Försvarsmakten om understöd för vid behov att kunna skicka ut bandvagnar. I kommunen var fortfarande runt 6 300 hushåll utan ström efter stormen Alfrida.

I Jönköpings län påverkas tågtrafiken av väderprognosen om tilltagande nordliga vindar i samband med nederbörd i form av tung, blöt snö under natten mot onsdag, meddelar Trafikverket.

Inställda sträckor under onsdagsmorgonen: Nässjö–Eksjö, Nässjö–Vaggeryd, Jönköping–Vaggeryd, Nässjö–-Vetlanda. Fler sträckor kan komma att stängas med kort varsel. Bussar ersätter de inställda tågavgångarna.

Rättad: I en tidigare version angav vi felaktig avsändare för vägvarningar. Rätt är att Trafikverket varnar för besvärligt väglag i flera områden.